Vitaliteit

Introductie

Vitaliteit is de energie, het enthousiasme en het algehele welzijn dat je elke dag voelt. Het is meer dan alleen je goed voelen – het is ook gezond zijn. Als je je niet vitaal en gezond voelt, kan het moeilijk zijn om ten volle te leven. Maar met een paar veranderingen in jouw dagelijkse gewoonten je zult al snel het verschil merken!

In deze blog:

Wat is vitaliteit

Vitaliteit is een staat van gezondheid en welzijn. Het wordt ook vaak wel levenskracht genomen. Het is namelijk het vermogen om ten volle te leven, en het omvat zowel fysieke als mentale aspecten. Vitaliteit gaat niet alleen over hoeveel energie je op het moment hebt; het gaat ook over je algehele gevoel van welzijn, zelfvertrouwen, veerkracht en het vermogen om goede beslissingen voor jezelf te nemen.

Vitaliteit is om verschillende redenen een belangrijk onderdeel van ons leven:

 • vitaliteit leidt tot een betere kwaliteit van leven
 • vitaliteit helpt ons doelen te bereiken die belangrijk voor ons zijn
 • vitaliteit kan ons helpen voorkomen dat we ziek worden of gewond raken

Vitaliteit is belangrijk en kan worden bevorderd door iedereen

Vitaliteit is belangrijk voor iedereen en kan door iedereen worden bevorderd. Vitaliteit is een essentieel onderdeel van een gezonde levensstijl. Het beïnvloedt je fysieke, mentale en sociale welzijn. Mensen met een hoog niveau van vitaliteit lopen minder kans om chronische ziekten zoals hartziekten of diabetes te ontwikkelen.

Streef naar een gezonde levensstijl om vitaal te blijven.

Vitaliteit is belangrijk voor en kan bevorderd worden door alle mensen. Vitaliteit heeft niet alleen te maken met lichamelijke gezondheid, maar ook met geestelijk welzijn en sociale betrokkenheid. Een positieve benadering van het leven en goede zelfzorggewoonten zijn belangrijke factoren bij het bevorderen van vitaliteit, evenals het hebben van een sterk ondersteunend netwerk om u heen dat bestaat uit familie, vrienden, collega’s en buren.

Tips om vitaal te blijven

Het streven naar een gezond leven is ook belangrijk om vitaal te blijven, dus houd in de gaten wat je eet, hoeveel je beweegt en of je op die gebieden veranderingen moet aanbrengen ten behoeve van jouw algehele gezondheid.

Maar denk ook aan andere zaken:

 • Genoeg slaap krijgen is cruciaal.
 • Eet gezond.
 • Beweeg regelmatig.
 • Beheers jouw stressniveaus, want die kunnen een tol eisen op zowel jouw gezondheid als jouw emotionele welzijn.
 • Vermijd roken en alcohol, die negatieve effecten blijken te hebben op de gezondheid van het hart en een lang leven.

Drink voldoende water

Wist je dat de mens voor bijna 60% uit water bestaat? Dat is veel, en dat betekent dat je lichaam goed gehydrateerd moet zijn. Maar hoeveel water moeten we drinken? De experts zeggen 8 glazen water per dag.

Als je niet genoeg water drinkt, gebeurt het volgende: je lichaam kan minder goed functioneren en heeft moeite om de meest elementaire functies uit te voeren (zoals voedsel verteren of je hersenen draaiende houden). Het is moeilijk om de dag door te komen als al die dingen in de war zijn!

De beste manier om meer water in ons lichaam (en dus vitaal) te krijgen is door het de hele dag door te drinken – niet alleen tijdens de maaltijd! Onthoud hierbij dat niet alle vloeistoffen meetellen om ervoor te zorgen dat je goed gehydrateerd blijft. Koffie en frisdrank tellen als vloeistoffen, maar bevatten eigenlijk geen voedingsstoffen die ons lichaam nodig heeft. Wil jij jouw vitaliteit verbeteren dan is het handig om koffie en/of fris te minderen en in plaats daarvan vaker water te drinken.

Verbeter jouw vitaliteit door voldoende beweging

Lichaamsbeweging helpt je om je energieker te voelen, beter te slapen, stress en pijn te beheersen, jouw geestelijke gezondheid te verbeteren en jouw gewicht te beheersen.

Bij lichaamsbeweging gaat om het gebruik van de spieren om kracht te produceren om activiteiten uit te voeren waarbij grote spiergroepen betrokken zijn, zoals hardlopen of gewichten heffen.

Beweging zorgt ervoor dat jij je vitaal voelt:

 • Het verhoogd jouw energieniveau
 • Het zorgt ervoor dat je beter in je vel zit 
 • Het zorgt er ook voor dat je beter slaapt

Meer levenskracht door gezond en voedingsrijk voedsel.

Om vitaal te blijven is het belangrijk dat je gezond eet. Gezond eten kan je helpen een goede gezondheid te behouden en ziekten te voorkomen. Een gezond dieet bestaat uit groenten, fruit, volle granen en ander voedsel dat rijk is aan voedingsstoffen. Beperk jouw inname van bewerkt voedsel en drink alcohol met mate.

Kies gezonde vetten boven ongezonde. Gezonde vetten zijn olijfolie, noten, zaden en avocado. Ongezonde vetten zijn zoetigheden of elke vorm van toegevoegd vet zoals boter of margarine in gebak of gefrituurde voedingsmiddelen zoals patat of chips.

Eet eiwitrijk voedsel voor spierkracht: plantaardige eiwitbronnen zijn bonen/linzen; eieren (liefst biologisch); yoghurt met levende culturen & sojaproducten zoals tempeh, maar vermijd verwerkt vlees zoals worst en spek vanwege het hoge natriumgehalte dat de bloeddruk na verloop van tijd kan verhogen. 

Vitaal lichaam door het behouden van een gezond gewicht

Een gezond gewicht houden is een belangrijk onderdeel van een vitaal leven. Een gezond gewicht helpt je het risico op ziekten te verminderen, diabetes en hoge bloeddruk te beheersen, jouw stemming en energieniveau te verbeteren en je goed te voelen over jezelf.

Om een gezond gewicht te behouden:

 • Eet voldoende fruit en groenten; kies voor volle granen; gebruik mager vlees in plaats van vet; drink water in plaats van suikerhoudende dranken; beperk uw porties tot wat op één bord of in één kom past.
 • Beweeg meer gedurende de dag door korte pauzes te nemen van het zitten op het werk of door op te staan wanneer u dat kunt doen zonder anderen te storen (zoals tijdens de lunch). Neem indien mogelijk gedurende de dag ook regelmatig bewegingspauzes – al is het maar elk uur 10-15 minuten rondlopen.

Rook niet en beperk je alcoholgebruik

Roken kan kanker en hart- en vaatziekten veroorzaken, evenals longziekten (chronische obstructieve longziekte, emfyseem) en beroertes. Roken verhoogt ook het risico op diabetes. Als je rookt, probeer dan te stoppen of zoveel mogelijk te minderen. Als je probeert helemaal te stoppen met roken of als je dat al hebt gedaan, gefeliciteerd! Dit is een prestatie die het vieren waard is!

Blijf vitaal en vermijd suiker

Suiker vermijden is een van de belangrijkste aspecten van gezond en slank blijven. Suiker is verslavend, dus het is moeilijk om in één keer te stoppen, maar er zijn manieren om het spul af te zweren. Probeer om de dag een traktatie te nemen in plaats van elke dag, of zorg ervoor dat je niets eet vlak na een maaltijd (wat pieken in je bloedsuikerspiegel kan veroorzaken).

Voor veel mensen is volledig stoppen met suiker niet haalbaar, maar als je het geleidelijk doet en vervangt door gezondere alternatieven, zoals fruit of noten (in plaats van chocolade), zal je lichaam zich aanpassen voor je het weet!

Stress beheren

Stress is een normaal onderdeel van het leven. Het kan positief zijn, bijvoorbeeld als je je voorbereidt op een examen of enthousiast bent over een nieuwe baan; of negatief, bijvoorbeeld als je gefrustreerd bent door problemen op je werk of thuis. Stress hoeft niet altijd slecht te zijn – sommige stress kan je zelfs helpen beter te presteren en je levendiger te voelen. Maar als stress uit de hand loopt en je voortdurend angstig en boos maakt, kan het leiden tot gezondheidsproblemen zoals hartziekten en depressie.

Om jouw stress te beheersen:

 • Identificeer bronnen van negatieve stress in jouw leven (zoals conflicten op het werk) en pak ze aan.
 • Zorg goed voor jezelf door lichaamsbeweging en goede voeding.
 • Gebruik ontspanningstechnieken zoals meditatie, ademhalingsoefeningen of yoga om te kalmeren als je je angstig voelt of overweldigd wordt door negatieve emoties (zoals verdriet).
 • Wil je meer tips? Lees mijn blog over stress verminderen.

Conclusie

Dus, nu je weet wat vitaliteit is en hoe belangrijk het is, is de volgende stap om stappen te ondernemen om je gezondheid te verbeteren. Je hoeft niet alles tegelijk te doen, maar met een plan blijf je op koers. Begin met regelmatig water te drinken en elke dag wat te bewegen! Indien mogelijk zijn consistente slaappatronen ook gunstig, want ze geven je lichaam de tijd om zich op te laden tussen trainingen/activiteiten door, dus zorg ervoor dat die ook niet worden onderbroken. Als een van deze tips te moeilijk lijkt volg dan dit advies van Hippocrates: “Laat voeding uw medicijn zijn”.

Fatima praktijk mijn lijf massage in Huizen en Blaricum

Mocht je vragen hebben om jouw vitaliteit te verbeteren laat het mij weten door een reactie achter te laten onderaan de pagina. Ook is er de mogelijkheid om deze blog te delen met jouw vrienden, familie of kennissen via onderstaande share buttons.

Liefs Fatima

Vind je dit artikel leuk? Deel het met jouw netwerk.

Facebook
Twitter
Linkdin
E-mail
5 1 stem
Artikel waardering
Abonneer
Laat het weten als er
guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties