Pijn aan de Achillespees (kuitspier)

Introductie: Pijn of blessure aan de achillespees (kuitspier)

Pijn aan de Achillespees (kuitspier of kuiten) is een veelvoorkomend en pijnlijk probleem waar veel mensen last van hebben. De Achillespees is de grootste en sterkste pees in het menselijk lichaam en is verantwoordelijk voor het bewegen van de voeten en het ondersteunen van het lichaam tijdens activiteiten zoals lopen, springen en dansen. In deze blog bespreek ik de oorzaken, de symptomen en je de pijn aan jouw Achilles, kuitspier (of ook wel kuiten) kunt behandelen. Ook geef ik tips om blessures en pijn te voorkomen.

In deze blog

Wat is de achillespees?

De Achillespees is een grote pees die begint bij de spieren van de kuitspieren en eindigt op de hielbeen. Deze pees is verantwoordelijk voor het bewegen van de voeten en het ondersteunen van het lichaam tijdens activiteiten. Bij het uitvoeren van activiteiten, zoals lopen en springen, trekt de Achillespees samen en verlengt het zich weer, waardoor de beweging van de voeten en het lichaam mogelijk wordt.

pijn aan de achillespees of kuitspieren

Waardoor ontstaan pijn aan je achillespees of kuiten?

Er zijn verschillende oorzaken waardoor je pijn aan de Achillespees of je kuitspieren kunt ervaren:

  1. Overbelasting van de Achilles of kuitspieren: Overmatige inspanning of intensieve activiteiten, zoals hardlopen, tennis of basketbal zonder voldoende opwarming en uitbreiding, kan leiden tot overbelasting van de Achillespee. Dit is een van de meest voorkomende oorzaken van pijn aan de Achilles.
  2. Tendinitis: Dit is ontsteking van de Achillespee, die ontstaat door overbelasting of herhaaldelijke bewegingen. Het komt vaker voor bij mensen die regelmatig hardlopen, sprongen of dansen. Bij tendinitis is er sprake van irritatie en ontsteking van de Achillespee, waardoor de pees dikker en gevoeliger wordt.
  3. Ruptuur: Een plotselinge, felle beweging, zoals het springen of landen na een sprong, kan de Achillespee beschadigen of scheuren, wat leidt tot ernstige pijn. Dit is een zeldzamere oorzaak van pijn aan de Achilles, maar het is wel een van de meest pijnlijke.
  4. Veroudering: Met het verstrijken van de tijd kunnen pezen en gewrichten minder elastisch worden, wat leidt tot pijn en stijfheid. Mensen die ouder zijn, hebben een grotere kans op veroudering en pijn aan de Achilles of je kuitspieren.

De symptomen van pijn aan je Achilles (kuitspieren)

Als je last hebt van pijn aan je achillespees dan kan de pijn zich op verschillende manieren manifesteren.

  1. Pijn achter de hiel: Dit is de meest voorkomende plaats waar pijn aan de Achilles voelt. De pijn kan aanhoudend zijn en erger worden tijdens activiteiten zoals lopen, springen of dansen.
  2. Zwelling van de kuiten (kuitspieren): Als gevolg van ontsteking of beschadiging, kan de Achillespee gezwollen zijn en pijnlijk aanvoelen.
  3. Stijfheid van de kuiten: De Achillespee kan stijf zijn en bewegingen kunnen pijnlijk zijn, vooral bij het eerste stappen ‘s ochtends of na periodes van rust.
  4. Beperkte bewegingsvrijheid: Het kan moeilijk zijn om de voeten en enkels te bewegen, vooral bij ernstige blessures of ontstekingen.
  5. Pijn tijdens het lopen: Achillespijn tijdens het lopen is vaak het gevolg van overbelasting of overmatige inspanning van de Achillespees, die zich aan de achterkant van de onderbeen bevindt. 

De achillespees komt op nummer 4 voor op de lijst van meest voorkomende blessures.

top 10 blessures - pijn aan achillespees op nummer 4

Het is een veelvoorkomende blessure bij mensen die actief zijn in sport of fysieke activiteiten en is een verrekking of beschadiging van de achillespees.

Vroegtijdig herkennen van een eventuele blessure

Heb je last van je kuiten of pijn in je kuiten dan kan dit een teken zijn dat je een blessure hebt opgelopen aan je Achillespees (of kuiten).
  • Plotseling optredende pijn, die meestal aan de achterkant van het been wordt gevoeld. De pijn kan scherp of dof zijn, constant of met tussenpozen.
  • Pijn bij het traplopen, bij het afstappen op een stoeprand of bij het in en uit bed stappen. Je kunt ook tederheid voelen langs de pees waar deze vastzit aan uw hielbeen (ook wel de calcaneus).
  • Een knappend geluid wanneer je jouw voet op en neer beweegt.

Pijn aan je achillespees (kuitspieren) behandelen

Er zijn verschillende methoden om pijn aan jouw Achilles (of kuitspier) te behandelen, dit is uiteraard wel afhankelijk van de oorzaak en ernst van de pijn of blessure. Hieronder staan enkele methoden:

  1. R&R (rust, rust en herstel): Dit is de eerste stap bij de behandeling van pijn aan de Achilles. Het betekent dat je moet stoppen met de activiteiten die de pijn veroorzaken en de pees moet laten rusten. Bovendien is het belangrijk om de voeten en enkels te ondersteunen en te ontzien, bijvoorbeeld door het dragen van een brace of een verband.
  2. Cold therapy: Koelen van de beschadigde pees kan helpen om ontstekingen te verminderen en de pijn te verlichten. Dit kan gedaan worden door ijs op de aangedane plek aan te brengen of door gebruik te maken van koude kompressen.
  3. Fysiotherapie en/of (sport)massage: Fysiotherapie of een (sport)massage kan helpen om de beweeglijkheid en de kracht van de Achillespees te verbeteren en de pijn te verminderen. Dit doe je door oefeningen en stretches om de pees en de spieren rondom de pees te versterken.
  4. Medicijnen: In sommige gevallen kunnen pijnstillers of ontstekingsremmende medicijnen worden voorgeschreven om pijn en ontstekingen te verminderen.
  5. Chirurgie: In ernstige gevallen, waarbij de pees beschadigd is of gescheurd is, kan chirurgie nodig zijn om de pees te repareren en de bewegingsvrijheid te herstellen.

Tips om blessures en pijn aan de Achilles te voorkomen

Voorkomen is beter dan genezen en naarmate je ouder wordt is de kans groot dat je steeds vaker te maken krijgt met eventuele blessures aan je spieren waaronder je achillespees (of kuiten). Ook is aangetoond dat naarmate je ouder wordt het lichaam verslapt (zie onderstaande video).

  1. Strekken van de spieren: Het is belangrijk om de spieren rond de Achillespees te versterken, zodat ze beter in staat zijn om de spanning en stress op de pees op te vangen. Dit kan door middel van oefeningen en stretches.
  2. Verhoog je activiteiten geleidelijk: Als je een nieuwe activiteit of sport gaat beoefenen, is het belangrijk om dit geleidelijk te doen, zodat je lichaam de tijd heeft om aan de nieuwe bewegingen te wennen.
  3. Draag de juiste schoenen: Het is belangrijk om de juiste schoenen te dragen bij sport- of bewegingsactiviteiten, die ondersteuning bieden aan de hiel en de enkels.
  4. Vermijd overbelasting: Probeer overbelasting te vermijden door niet te lang te oefenen of te hard te trainen. Zorg ook voor voldoende rust tussen trainingen.
  5. Stretch regelmatig: Het is belangrijk om de spieren en pezen regelmatig te stretchen, vooral voor en na activiteiten, om blessures te voorkomen.

Kuitverrekkingen komen vaak voor bij sporters.

Een kuitverrekking (of pijn aan de Achilles) kan een gedeeltelijke of volledige scheur van de spierbuik zijn. Het treedt meestal op bij overbelasting of plotselinge bewegingen, en kan worden behandeld met rust, ijs en compressie, en soms ontstekingsremmende medicijnen.

Kuitverrekkingen komen vaak voor bij sporters en betreffen meestal een gedeeltelijke scheur van de spierbuik. Ze kunnen worden veroorzaakt door overbelasting of plotselinge bewegingen (zoals een harde landing na een sprong).

Tips als je veel aan sport doet

Doe je veel aan sporten dan loop je een grotere kans op een kuitblessure (of blessure aan je Achillespees. De eerste stap om blessures te voorkomen is ervoor te zorgen dat je een goede warming-up hebt en in goede fysieke conditie bent voordat je gaat sporten. Een goede warming-up omvat:

  • Rekoefeningen
  • (Licht) joggen
  • Basisoefeningen zoals squats en lunges
  • Dynamische stretchoefeningen.
Fatima praktijk mijn lijf massage in Huizen en Blaricum

Ik hoop dat je deze blog met plezier hebt gelezen. Mocht je vragen hebben naar aanleiding van deze blog laat het mij weten door een reactie achter te laten onderaan de pagina. Ook is er de mogelijkheid om deze blog te delen met jouw vrienden, familie of kennissen via onderstaande share buttons.

Liefs Fatima

Vind je dit artikel leuk? Deel het met jouw netwerk.

Facebook
Twitter
Linkdin
E-mail
0 0 stemmen
Artikel waardering
Abonneer
Laat het weten als er
guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties