© All Rights Reserved 2023 - Praktijk Mijn Lijf
Home » De Overgang: Symptomen en Klachten
Bijna elke vrouw (en ook sommige mannen) van middelbare leeftijd krijgen te maken met natuurlijke hormonale veranderingen ook wel bekend als de overgang (of menopauze). De overgang is een natuurlijke fase in het leven van een vrouw kan enkele jaren duren en kan leiden tot een reeks fysieke en emotionele symptomen.
In deze blog besteed ik aandacht wat de overgang is, wat de symptomen zijn (bij zowel mannen en vrouwen) en wat je kan doen om de overgang soepel te laten verlopen. Ook sta ik stil bij de impact van de overgang op jouw botten en waarom het goed is jouw lichaam goed te onderhouden.
De overgang, ook wel menopauze genoemd, is een natuurlijke fase in het leven van elke vrouw. Het markeert het einde van de vruchtbare periode en het begin van een nieuwe levensfase.
Het begint meestal tussen de leeftijd van 45 en 55 jaar, maar kan ook eerder of later beginnen. Sommige vrouwen ervaren de overgang eerder, bijvoorbeeld als gevolg van een operatie waarbij de eierstokken zijn verwijderd, chemotherapie of bestraling. Dit wordt een kunstmatige menopauze genoemd.
De duur van de overgang varieert van vrouw tot vrouw en kan tussen de 2 en 10 jaar duren.
Het begint meestal met een afname van de productie van vrouwelijke hormonen zoals oestrogeen en progesteron, wat kan leiden tot onregelmatige menstruatiecycli en uiteindelijk tot het stoppen van de menstruatie.
Tijdens de overgang verandert het hormoonniveau van een vrouw. De productie van oestrogeen en progesteron neemt af, waardoor de menstruatiecyclus onregelmatiger wordt en uiteindelijk stopt. Deze veranderingen kunnen leiden tot een aantal fysieke en emotionele symptomen.
Fysieke symptomen van de overgang zijn onder andere opvliegers, nachtelijk zweten, slaapproblemen, vaginale droogheid, gewichtstoename en vermoeidheid. Emotionele symptomen zijn onder andere stemmingswisselingen, prikkelbaarheid, angst en depressie.
Naast de fysieke en emotionele symptomen die vrouwen ervaren kan de overgang ook leiden tot een verhoogd risico op hartziekten, osteoporose en dementie. Het is daarom belangrijk om gezond te leven en regelmatig een arts controles te laten uitvoeren tijdens en na de overgang.
Er bestaan geen strikte 5 fasen van de overgang, maar er zijn wel verschillende manieren waarop de overgang kan worden onderverdeeld om de verschillende stadia van verandering in het lichaam van een vrouw te beschrijven. Hier zijn drie veelgebruikte manieren om de menopauze onder te verdelen:
Naast deze onderverdelingen zijn er ook andere manieren om de verschillende stadia van de overgang te beschrijven, zoals de premenopauze, de vroege menopauze, de late menopauze en de postmenopauze. Elke vrouw ervaart de overgang op haar eigen manier en het is belangrijk om te onthouden dat er geen standaardmanier is om deze levensfase te ervaren.
Sommige vrouwen ervaren een toename van angst- en depressieve symptomen tijdens de overgang, mogelijk als gevolg van veranderingen in de hormoonspiegels.
Er zijn verschillende manieren om de symptomen van de overgang te verminderen. Het gebruik van hormoonvervangende therapie (HRT) kan bijvoorbeeld helpen bij het verminderen van opvliegers en nachtelijk zweten. Andere opties zijn onder andere regelmatige lichaamsbeweging, een gezond dieet, en het vermijden van bepaalde triggers zoals alcohol en cafeïne.
Verder is het belangrijk om te weten dat de overgang niet alleen een fysieke verandering is, maar ook een emotionele. Veel vrouwen vinden het moeilijk om afscheid te nemen van hun vruchtbare periode en zich aan te passen aan de nieuwe levensfase. Dit kan leiden tot gevoelens van verlies, verdriet en angst voor veroudering.
Sta dus open voor de symptomen en zoek als dat nodig is hulp. Door deze veranderingen te begrijpen en te leren hoe ermee om te gaan, kunnen vrouwen de overgang op een positieve manier doorlopen.
Er zijn verschillende manieren om met de emotionele aspecten van de overgang om te gaan. Praat bijvoorbeeld met vrienden, familie of een therapeut over uw gevoelens. Neem ook de tijd voor zelfzorg en doe dingen die je gelukkig maakt.
Een ander belangrijk aspect van de overgang is de gezondheid van de botten. Na de menopauze neemt het risico op osteoporose toe, een aandoening waarbij botten broos en zwak worden en gemakkelijk breken. Het is belangrijk om voldoende calcium en vitamine D in te nemen en regelmatig te bewegen om de gezondheid van uw botten te behouden.
Ten slotte is het belangrijk om regelmatig medische controles te laten uitvoeren tijdens de overgang en na de menopauze. Dit kan helpen om eventuele gezondheidsproblemen vroegtijdig op te sporen en te behandelen.
Ook mannen kunnen last krijgen van de overgang en symptomen ervaren die vergelijkbaar zijn met de overgang bij vrouwen. Dit wordt soms de “andropauze” of “penopauze” genoemd. Er is wel een verschil tussen de overgang bij vrouwen en mannen want de overgang is bij vrouwen een natuurlijke en onvermijdelijke verandering, terwijl de andropauze bij mannen niet altijd optreedt en niet zo duidelijk gedefinieerd is als de overgang bij vrouwen.
Tijdens de andropauze kunnen mannen symptomen ervaren zoals verminderd libido, erectiestoornissen, vermoeidheid, depressie, stemmingswisselingen en afname van spiermassa. Deze symptomen kunnen het gevolg zijn van een afname van testosteron in het lichaam van een man naarmate hij ouder wordt.
Mannen kunnen ook ervaren dat ze minder energie hebben, minder kracht en uithoudingsvermogen, en afnemende interesse in seks. Daarnaast kunnen ze te maken krijgen met gewichtstoename, verlies van spiermassa en veranderingen in hun slaapgewoonten. Mannen kunnen ook een verhoogd risico hebben op hartziekten, diabetes en botverlies naarmate ze ouder worden. Het is belangrijk om te onthouden dat niet alle mannen symptomen zullen ervaren en dat niet alle symptomen het gevolg zijn van de andropauze. Sommige symptomen kunnen bijvoorbeeld worden veroorzaakt door andere aandoeningen zoals diabetes of hartaandoeningen.
Ook al ervaren mannen minder vaak en minder ernstige symptomen dan vrouwen tijdens de overgang. Het is wel belangrijk om te onthouden dat de andropauze bij mannen kan optreden en dat het goed is om op de hoogte te zijn van de symptomen zodat je eventueel actie kunt ondernemen.
Samengevat is de overgang een natuurlijke levensfase die fysieke en emotionele veranderingen met zich meebrengt. Door te begrijpen wat er gebeurt en hoe ermee om te gaan, kunnen vrouwen en mannen deze levensfase op een positieve manier doorkomen.
Zit jij in de overgang en heb je vragen? Laat het mij weten door een reactie achter te laten onderaan de pagina. Ook is er de mogelijkheid om deze blog te delen met jouw vrienden, familie of kennissen via onderstaande share buttons.
Liefs Fatima
Monnickskamp 8
1273 JS Huizen
Tel: 06 -24 15 55 86
Maandag – 12:30 – 21:15
Dinsdag – gesloten
Woensdag – gesloten
Donderdag – 09:00 – 17:00
Vrijdag – 09:00 – 17:15
Zaterdag – 09:00 – 17:00
Zondag – gesloten
© All Rights Reserved 2023 - Praktijk Mijn Lijf