© All Rights Reserved 2023 - Praktijk Mijn Lijf
Home » Hoofdpijn voorhoofd en achterhoofd
Hoofdpijn aan je voorhoofd of hoofdpijn aan je achterhoofd? Bijna iedereen heeft er weleens mee te maken en hoofdpijn kan door vele oorzaken ontstaan. Soms gaat het na een paar minuten over maar in heel veel gevallen hebben mensen er langer en vaker last van. In deze blog besteed ik aandacht aan de oorzaken van hoofdpijn en wat jij kunt doen om je hoofdpijn te verlichten.
Hoofdpijn aan je voorhoofd of achterhoofd kan ontstaan door vele oorzaken. Bij veel mensen is het sporadisch en is de hoofdpijn snel over. Dit wordt in sommige gevallen veroorzaakt vanuit de nek (of vanuit vastzittende schouders) of vanuit de rugspieren die vast zitten. In veel gevallen gaat hoofdpijn vanzelf weer over maar je kunt er zelf voor zorgen dat het eerder over gaat. Zie de tips onderaan de pagina.
Bij anderen is dat niet het geval en kan men soms langdurig last hebben van hoofdpijn aan het voorhoofd. Vaak wordt dan gesproken van ernstige klachten zoals bijvoorbeeld migraine, clusterhoofdpijn of spanningshoofdpijn. Of je nu kort last hebt van hoofdpijn of langer het is handig na te gaan wat de oorzaak is zodat je er wat tegen kunt doen.
Het woord hoofdpijn zegt het al namelijk pijn aan je hoofd en het is een van de meest voorkomende klachten in Nederland. Gelukkig is het in veel gevallen niets ernstigs en zal de hoofdpijn vanzelf weer overgaan.
Hoofdpijn kan ontstaan door verschillende oorzaken. Wil je dus wat doen aan je hoofdpijn dan is het handig om te achterhalen wat de oorzaak is zodat je er wat aan kunt doen om je hoofdpijn te verminderen.
Oorzaken waardoor hoofdpijn ontstaat:
– Stress
– (overmatig) gebruik van alcohol
– Overbelasting van spieren door langdurige inspanning
– Onvoldoende inname van vocht
– Te lang kijken naar een computer beeldscherm of tv
– Bloedarmoede
– Ziekte zoals bijvoorbeeld de griep verstopte neus- of bijholten
– Slaaptekort of veranderingen in het slaappatroon
– Luide geluiden of scherpe lichtflitsen
Als laatste kan ook een verkeerde houding de oorzaak zijn dat je hoofdpijn hebt. Dit kan veroorzaakt worden door een vastzittende nek, vastzittende schouders of pijn tussen je schouderbladen.
Heb je last van langdurige hoofdpijn dan duidt dit op wellicht op andere oorzaken zoals bijvoorbeeld bijvoorbeeld migraine, clusterhoofdpijn of spanningshoofdpijn.
Wist je bijvoorbeeld dat over het algemeen vrouwen vaker last hebben van hoofdpijn dan mannen?
De naam zegt het al want deze vorm van hoofdpijn ontstaat door spanning. Spanningshoofdpijn is de meest voorkomende hoofdpijn waar mensen mee te maken krijgen. Spanningshoofdpijn ontstaat veelal door inspanning van de spieren met als gevolg dat spieren in de nek en schouders vast gaan zitten. Ook stress kan kan ervoor zorgen dat spieren vast komen te zitten. In beide gevallen kan dit leiden tot spanningshoofdpijn.
Symptomen van spanningshoofdpijn:
– Intense druk rondom de wenkbrauwen
– Pijn verergerd niet bij inspanning
– Pijn ontstaat vanuit de nek en trekt door naar het achterhoofd
Op de 2e plaats staat migraine. Migraine is een onverwachte aanval van ernstige hoofdpijn die lang kan aanhouden. Het kan bijvoorbeeld wel een halve dag tot wel 3 dagen duren voordat een migraine aanval over is. Erg vervelend want een aanval kan tevens gepaard gaan met misselijkheid en in sommige gevallen zelfs overgeven. De oorzaak van deze vorm van hoofdpijn is niet bekend want meerdere factoren spelen namelijk een rol. Zowel mannen als vrouwen kunnen last krijgen van migraine aanvallen maar op latere leeftijd zijn het met name vrouwen die vaker de kans lopen op migraine aanvallen dan mannen.
Zoals gezegd spelen veel factoren een rol waardoor migraine ontstaat:
– Schommelingen in de hormoonhuishouding met name de schommelingen bij vrouwen in het oestrogeen
– Te kort aan magnesium
– Te kort aan eiwit moleculen (Neuropeptiden)
– Te kort aan serotonine
Clusterhoofdpijn is een zeer zeldzame vorm van hoofdpijn en komt vaker voor bij mannen dan bij vrouwen. Deze vorm van hoofdpijn kenmerkt zich krachtige pijn rondom de ogen of aan het zijkant van het hoofd en deze pijn komt onverwachts op. Een aanval duurt tussen de 20 minuten tot 3 uur en kan soms wel tot 8 keer per dag optreden.
Vaak hebben mensen die last hebben van clusterhoofdpijn ook last van tranende ogen, toegenomen spanning van de spieren, stijging van de lichaamstemperatuur en/of een warm voorhoofd.
Helaas kan je niet heel veel doen om clusterhoofdpijn te voorkomen. Echter kan je het wel beperken door bijvoorbeeld geen alcohol te nuttigen, geen lange reis te maken met een vliegtuig of gebieden bezoeken waar de lucht ijl is. Heb je het idee dat jij last hebt van clusterhoofdpijn hebt dan is het verstandig contact op te nemen met je huisarts. Hij of zij zal je doorverwijzen naar de specialist in het ziekenhuis voor nader onderzoek.
Wist je dat ongeveer 1 op de 1000 mensen regelmatig te maken heeft met clusterhoofdpijn.
Zoals aangegeven kan je jouw hoofdpijn verminderen. Ook is het belangrijk te achterhalen wat de oorzaak is van de hoofdpijn. Het kan bijvoorbeeld uit je nek komen of vanuit je schouders door een verkeerde houding. Mocht dit niet de oorzaak zijn dan hieronder enkele tips hoe jij jouw hoofdpijn kunt verminderen:
– Drink water: Drink gedurende de dag voldoende vocht (uitdroging van je lichaam is vaak de oorzaak van hoofdpijn). Drink daarom per dag gemiddelde 1,5 tot 2 liter water. Op die manier voorkom je uitdroging en dus de kans dat je hoofdpijn krijgt.
– Warme douche: het nemen van een warme douche zorgt ervoor dat je spieren ontspannen. Je nek, je schouders en je rug zullen losser komen te zitten. Daarnaast stimuleert een warme douche je bloedsomloop wat goed is voor je spieren.
– Gemberthee: dit verzacht de pijn. Het zorgt ervoor dat je bloedsomloop toeneemt en ook de opiaten in je hersenen. Lavendel: heeft kalmerende en ontspannende werking. Het verlaagt de ontsteking en zorgt voor een toename van de bloedsomloop. Dit maakt het een effectief middel tegen migraine die ontstaat door stress of gespannen spieren.
– Verander je eetpatroon: je bent wat je eet. Aangetoond is dat bepaalde etenswaren kunnen leiden tot hoofdpijn of migraine. Denk hierbij aan bijvoorbeeld kaas, vlees (salami), chocolade en producten met aspartaam. Ook cafeïne en alcohol kunnen ervoor zorgen dat je hoofdpijn krijgt.
– Eucalyptusolie: deze olie heeft een effectieve werking en verminderd je pijn. Smeer deze olie op je schouders, je nek en je slaap. Je zult merken dat je spieren zullen ontspannen. Ook zal je bloedsomloop toenemen.
Mocht je last hebben van pijn in je nek of schouders en dat optrekt naar je achterhoofd en voorhoofd dan kan je jezelf ook masseren. In onderstaande video laat ik in 2 minuten zien hoe jij jezelf kunt massages.
Veel mensen die hoofdpijn hebben slikken weleens een aspirine tegen de hoofdpijn. Wat veel mensen niet weten is dat ook canabis (of wielolie) kan helpen de hoofdpijn te verminderen.
Vind je deze blog over hoofdpijn zinvol? Of heb je misschien zelf wel last van hoofdpijn en heb je vragen naar aanleiding van deze blog? Laat het mij weten door een reactie achter te laten onderaan de pagina.
Liefs Fatima
Monnickskamp 8
1273 JS Huizen
Tel: 06 -24 15 55 86
Maandag – 12:30 – 21:15
Dinsdag – gesloten
Woensdag – gesloten
Donderdag – 09:00 – 17:00
Vrijdag – 09:00 – 17:15
Zaterdag – 09:00 – 17:00
Zondag – gesloten
© All Rights Reserved 2023 - Praktijk Mijn Lijf