Belang van gezonde voeding

Introductie: gezonde voeding

Gezonde voeding is een belangrijk onderdeel om gezond en vitaal te blijven. Bovendien helpt gezonde voeding bij het verbeteren en stimuleren van jouw immuunsysteem. 

Inhoudsopgave

Wat is gezonde voeding?

Gezonde voeding je hoort mensen er vaak over spreken maar wat wordt er verstaan onder gezonde voeding? Als je gezonde voeding wilt nuttigen dan kan je het beste naar de ingrediënten kijken van de voeding die jij tot je neemt want gezond voedsel bevat veel voedingsstoffen, vitaminen en mineralen die goed zijn voor jouw lichaam.

Daarnaast bevat gezond voedsel weinig tot geen verzadigde vetten, dit in tegenstelling tot ongezonde voeding.

Denk dus bijvoorbeeld aan voedingsmiddelen zoals fruit, groenten, volle granen en magere eiwitten zoals witvlees kip of vis.

Gezonde voeding is van groot belang

Waarom gezonde voeding belangrijk is!

Gezonde voeding is belangrijk omdat het jouw lichaam voorziet van de voedingsstoffen die het nodig heeft om goed te functioneren. Dit omvat vitamines, mineralen, eiwitten, vezels en gezonde vetten. Al deze voedingsstoffen helpen bij de groei en ontwikkeling van jouw lichaam. Ook ondersteunt het een gezond immuunsysteem, vermindert het het risico op ziekten en zorgt het voor een goede geestelijke gezondheid. 

Daarnaast helpt gezonde voeding ook bij het behouden van een gezond gewicht of als je wilt afvallen.

Top 10 meest gezonde voeding

Top 10 gezonde voeding

 1. Fruit en groenten
 2. Noten en zaden
 3. Volledige granen
 4. Vis
 5. Mager vlees en eiwitbronnen
 6. Olijfolie en avocado
 7. Yoghurt en kefir
 8. Bonen en linzen
 9. Quinoa en amarant
 10. Groene thee en koffie (in matige hoeveelheden)

Gezond voedingsschema

Een gezond voedingsschema bestaat uit een gevarieerde mix van voedingsmiddelen die rijk zijn aan voedingsstoffen en laag zijn in ongezonde vetten, suikers en verwerkte voedingsmiddelen. 

De richtlijnen voor een gezond voedingsschema zijn:

 1. Eet veel fruit en groenten: Probeer elke dag minstens 5 porties van verschillende groenten en fruit te eten.
 2. Kies voor volle granen: Kies volkorenbrood, volkorenpasta en volkorenrijst in plaats van geraffineerde granen.
 3. Eet veel eiwitten: Kies voor mager vlees, vis, eieren, bonen, peulvruchten en noten als eiwitbronnen.
 4. Beperk verwerkt voedsel en toegevoegde suikers: Beperk de hoeveelheid snoep, koekjes, chips, frisdrank en andere verwerkte voedingsmiddelen.
 5. Gebruik gezonde vetten: Kies voor olijfolie, avocado, noten en zaden als bronnen van gezonde vetten.
 6. Drink voldoende water: Probeer minstens 8 glazen water per dag te drinken.
 7. Houd rekening met de hoeveelheid calorieën: Zorg ervoor dat je een gezonde balans hebt tussen de hoeveelheid calorieën die je eet en de hoeveelheid calorieën die je verbrandt.
 8. Eet in een gepaste hoeveelheid: eet niet te veel of te weinig.

Denk daarnaast ook aan het aantal kcal dat je per dag binnen mag krijgen. Voor mannen geldt dat zij gemiddeld 2500 kcal binnen mogen krijgen en voor vrouwen 2000 kcal. Het is wel belangrijk om te realiseren dat iedereen uniek is en dat een gezond voedingsschema voor elke persoon anders is.

Wat je eet is erg belangrijk tijdens zwangerschap

Gezonde voeding tijdens de zwangerschap is van groot belang voor de gezondheid van zowel de moeder als het ongeboren kind. Bovendien helpt gezonde voeding erbij dat je niet teveel onnodige kilo’s aankomt tijdens jouw zwangerschap. 

Zwangerschapsmassage Huizen, Blaricum

Hier zijn een aantal tips voor gezonde voeding tijdens de zwangerschap:

 1. Eet voldoende eiwitten: Eiwitten zijn belangrijk voor de groei en ontwikkeling van de foetus. Goede bronnen van eiwitten zijn mager vlees, vis, eieren, bonen, peulvruchten en noten.
 2. Eet veel foliumzuur: Foliumzuur is belangrijk voor de ontwikkeling van het zenuwstelsel van de foetus. Goede bronnen van foliumzuur zijn groene groenten, volle granen, citrusvruchten en bonen.
 3. Eet veel ijzer: ijzer is belangrijk voor de groei van de foetus en helpt bij de preventie van bloedarmoede bij de moeder. Goede bronnen van ijzer zijn, volle granen, groene groenten en bonen.
 4. Eet voldoende calcium: Calcium is belangrijk voor de ontwikkeling van de botten en tanden van de foetus. Goede bronnen van calcium zijn melk, yoghurt, kaas, broccoli en sardines.
 5. Eet voldoende omega-3-vetzuren: Omega-3-vetzuren zijn belangrijk voor de ontwikkeling van de hersenen en het zenuwstelsel van de foetus. Goede bronnen van omega-3-vetzuren zijn vette vis, zoals zalm, makreel, sardines en tonijn.
 6. Eet voldoende koolhydraten: Koolhydraten zijn een belangrijke energiebron voor zowel de moeder als de foetus. Kies voor volle granen, zoals volkorenbrood, volkorenpasta en volkorenrijst.
 7. Beperk cafeïne: Beperk de inname van cafeïne tot minder dan 200 mg per dag.
 8. Eet gevarieerd: Eet een gevarieerd dieet met veel groenten, fruit, volle granen, eiwitten en gezonde vetten.

Het belang van goede voeding voor ouderen

Gezonde voeding is belangrijk voor ouderen omdat het helpt bij het behouden van een goede gezondheid en welzijn. Hier zijn een aantal redenen waarom gezonde voeding belangrijk is voor ouderen:

 • Helpt bij het behouden van een gezond gewicht: 
  Gezonde voeding kan helpen bij het behouden van een gezond gewicht, wat belangrijk is voor de algehele gezondheid en welzijn.
 • Voorkomt voedingstekorten: Ouderen hebben vaak een verminderde eetlust en kunnen voedingstekorten ontwikkelen, zoals een tekort aan vitamines en mineralen. Gezonde voeding kan helpen voorkomen dat voedingstekorten ontstaan.
Gezonde voeding belangrijk voor ouderen
 • Helpt bij het behouden van spiermassa: Spiermassa afneemt met de leeftijd, gezonde voeding rijk aan eiwitten kan helpen bij het behouden van spiermassa en verminderen van kans op valincidenten
 • Vermindert het risico op chronische ziekten: Gezonde voeding, met veel groenten, fruit, volle granen, eiwitten en gezonde vetten, kan helpen verminderen het risico op chronische ziekten zoals hart- en vaatziekten, diabetes en kanker.
 • Helpt bij het behouden van mentale gezondheid: Gezonde voeding kan helpen bij het behouden van een goede mentale gezondheid, zoals een gezonde bloeddruk, bloedsuikerspiegel en cholesterolgehalte.
 • Gezonde voeding verbetert de kwaliteit van leven: Gezonde voeding kan helpen bij het verbeteren van de kwaliteit van leven door bijvoorbeeld meer energie, beter slapen en een betere gemoedstoestand.

Goed voor het darmstelsel en stoelgang

Gezonde voeding kan helpen bij het behouden van een gezonde darm- en stoelgang. Hier zijn een aantal richtlijnen voor gezonde voeding voor darmen en stoelgang:

 1. Eet voldoende vezels: Vezels zijn belangrijk voor een gezonde darm- en stoelgang. Vezels helpen bij de vertering en zorgen voor een vol gevoel, waardoor het vermindert het risico op constipatie. Goede bronnen van vezels zijn volle granen, fruit, groenten, noten en zaden.
 2. Drink voldoende water: Voldoende water drinken helpt bij de vertering en voorkomt constipatie. Probeer minstens 8 glazen water per dag te drinken.
 3. Eet probiotica: Probiotica zijn gezonde darmbacteriën die helpen bij de vertering en kunnen helpen bij het verminderen van gasvorming, diarree en constipatie. Goede bronnen van probiotica zijn yoghurt, kefir, kimchi, sauerkraut en tempeh.
 4. Beperk verwerkt voedsel en toegevoegde suikers: Verwerkt voedsel en toegevoegde suikers kunnen leiden tot gasvorming, diarree en constipatie. Beperk de hoeveelheid snoep, koekjes, chips, frisdrank en andere verwerkte voedingsmiddelen.
 5. Eet gezonde vetten: Gezonde vetten zoals olijfolie, avocado, noten en zaden kunnen helpen bij het verminderen van constipatie.
 6. Eet voldoende eiwitten: Eiwitten zijn belangrijk voor de gezondheid van de darmen en het behouden van spiermassa. Kies voor mager vlees, vis, eieren, bonen, peulvruchten en noten als eiwitbronnen.
 7. Vermijd bepaalde voedingsmiddelen die problemen kunnen veroorzaken: Sommige voedingsmiddelen kunnen problemen veroorzaken zoals lactose in melkproducten of gluten in volkoren producten, vermijd deze als je daar gevoelig voor bent.

Gezonde voeding helpt bij het afvallen

Heb jij het voornemen om af te vallen dan kan een dieet van gezonde voeding helpen bij het creëren van een calorie-tekort en het leveren van voedingsstoffen die het lichaam nodig heeft. 

Hieronder enkele tips om gezond te eten en tegelijkertijd af te vallen:

 1. Eet veel groenten en fruit: Groenten en fruit zijn rijk aan voedingsstoffen en vezels, waardoor je sneller verzadigd bent, zonder veel calorieën.
 2. Kies voor volle granen: Volle granen zijn rijk aan vezels en helpen bij het verminderen van hongergevoel. Kies voor volkorenbrood, volkorenpasta, volkorenrijst en quinoa.
 3. Eet veel eiwitten: Eiwit helpt bij het behouden van spiermassa en helpt bij het verminderen van hongergevoel. Kies voor mager vlees, vis, eieren, bonen, peulvruchten en noten als eiwitbronnen.
 4. Beperk verwerkt voedsel en toegevoegde suikers: Verwerkt voedsel en toegevoegde suikers zijn vaak rijk aan calorieën en ongezonde vetten, waardoor het afvallen lastiger wordt. Beperk dysde hoeveelheid snoep, koekjes, chips, frisdrank en andere verwerkte voedingsmiddelen.
 5. Gebruik gezonde vetten: Gezonde vetten zoals olijfolie, avocado, noten en zaden kunnen helpen bij het verminderen van hongergevoel en het behouden van een gezonde hartslag.
 6. Drink voldoende water: Water drinken helpt bij het verminderen van hongergevoel en helpt bij het verwijderen van afvalstoffen uit het lichaam.
 7. Houd rekening met de hoeveelheid calorieën: Zorg ervoor dat je een gezonde balans hebt tussen de hoeveelheid calorieën die je eet en de hoeveelheid calorieën die je verbrandt.
 8. Eet in een gepaste hoeveelheid: Eet niet te veel of te weinig.

Gezonde voeding is rijk aan vitamine C en D en helpt ziekten te voorkomen.

Vitamine C is een antioxidant, wat betekent dat het vrije radicalen – die schadelijke moleculen die cellen kunnen beschadigen en tot ziekte kunnen leiden – helpt bestrijden. Vitamine C helpt het lichaam infecties te bestrijden, en uit onderzoek blijkt dat mensen die voldoende vitamine C binnenkrijgen minder snel verkouden worden.

Vitamine C helpt het lichaam ook ijzer te absorberen, dat nodig is voor gezonde bloedcellen; zonder vitamine C kun je last krijgen van vermoeidheid en een bleke huid als gevolg van bloedarmoede. Ook is Vitamine C essentieel voor de genezing van wonden omdat het de groei van nieuw weefsel versnelt. Zonder vitamine C kan het langer duren voordat wonden genezen of blijven er na genezing littekens achter.

Onderzoek heeft aangetoond dat de consumptie van voedsel met veel vitamine C uw risico op hart- en vaatziekten kan verlagen door de bloeddruk te verlagen en het cholesterolgehalte in uw bloedstroom te verlagen (door LDL-deeltjes te helpen verwijderen).

Naast vitamine C komt ook  vitamine D voor in gezonde voedingsmiddelen zoals vette vis en eieren, en ook dit kan jouw immuunsysteem helpen te verbeteren.

Vitamine D is niet alleen belangrijk voor je afweer maar is ook belangrijk voor gezonde botten en tanden. Het is nodig om calcium uit voedsel te absorberen, zodat je lichaam het kan gebruiken om sterke botten op te bouwen. Het helpt ook de spieren, zenuwen en weefsels in het hele lichaam te ondersteunen.

De belangrijkste bron van vitamine D is zonlicht op onze huid. Zorg dus dat je voldoende naar buiten gaat. Dit is niet alleen gezond maar het zorgt er ook voor dat je beweegt en beweging maakt je lijf vitaler.

Gezonde voeding bevat naast vitaminen ook Zink.

Zink is een essentieel sporenmineraal dat een cruciale rol speelt in de goede werking van uw immuunsysteem. Een tekort aan zink is zeldzaam in ontwikkelde landen. In feite krijgen de meeste mensen die gezond eten voldoende zink binnen om aan hun dagelijkse behoefte te voldoen of deze zelfs te overschrijden. Van voedingsmiddelen met veel zink wordt ook gedacht dat ze je immuunsysteem stimuleren, omdat ze je lichaam helpen infecties en ziekten te bestrijden.

Zink zit in veel voedingsmiddelen, waaronder rood vlees, kip en zeevruchten, maar ook zuivelproducten zoals kaas en yoghurt (1). Goede bronnen van zink zijn oesters (2) en rundvlees (3).

Conclusie

De beste manier om te voorkomen dat je ziek wordt en vitaal blijft, is een evenwichtige gezonde en voeding met fruit en groenten. Bovendien helpt het je om je vitaal te blijven voelen en helpt het jouw immuunsysteem te verbeteren en/of te ondersteunen. Naast gezonde voeding kan je ook eens nadenken om jezelf te ontgiften, je leest er meer over in mijn blog over ontgiften.

Fatima praktijk mijn lijf massage in Huizen en Blaricum

Vind je deze blog leuk? Of heb je misschien vragen naar aanleiding van deze blog? Laat het mij weten door een reactie achter te laten onderaan de pagina. Ook is er de mogelijkheid om het artikel te delen met jouw vrienden, familie of kennissen via onderstaande buttons.

Liefs Fatima

Vind je dit artikel leuk? Deel het met jouw netwerk.

Facebook
Twitter
Linkdin
E-mail
0 0 stemmen
Artikel waardering
Abonneer
Laat het weten als er
guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties