Pijn tussen schouderbladen en schouders

Introductie: Pijn tussen schouderbladen, pijn in schouders en vastzittende schouders

In dit artikel lees je alles over vastzittende schouders, pijn tussen de schouderbladen en pijn in je schouders. Wat is het? Wat zijn de oorzaken, symptomen en hoe kan je vastzittende en pijnlijke schouders verhelpen?

Inhoudsopgave

Wat is schouderpijn?

Onder schouderklachten wordt verstaan de pijn en stijfheid die in de schouders wordt  veroorzaakt. De pijn tussen je schouderbladen of je schouders wordt veroorzaakt door een ontsteking van de pezen, spieren en ligamenten die aansluiten op jouw schouders. Dit kan te wijten zijn aan een blessure of herhaalde belasting van je schouders.
De pijn verergert meestal wanneer je jouw armen beweegt en kan dagen of weken aanhouden. De pijn in je schouders kan ook uitstralen naar je nek en je achterhoofd en zelf je voorhoofd.

Symptomen

  • Pijn in de schouders en tussen je schouderbladen
  • Pijn in je nek die komt vanuit je schouders
  • Pijn in de armen en bij het bewegen van je armen of nek
  • Moeheid of vermoeidheid
  • Verslapping van de spieren

Spieren verbonden met je schouders

Jouw schouders zijn verbonden met vele spieren die als gevolg van zware inspanning of een verkeerde houding overbelast kunnen raken

Pijn aan jouw schouders kan dus veroorzaakt worden door verschillende spieren. De voornaamste oorzaak van schouderpijn is overbelasting of letsel aan de rotator cuff, een groep van vier spieren (supraspinatus, infraspinatus, teres minor en subscapularis) en tendons die de schouder helpen stabiliseren en bewegen. Andere spieren die schouderpijn kunnen veroorzaken zijn de deltoide spieren, de trapezius spieren en de biceps spieren. 

Wat te doen tegen een stijve nek of schouder (video)?

Pijn ontstaat vaak door overbelasting of een verkeerde houding

Het ontstaan van schouderpijn komt vooral door overbelasting. Deze kan zijn ontstaan door een verkeerde beweging, maar ook door te veel uren achter de computer of tijdens het sporten. Er zijn twee soorten schouderoverlast:

  • Overvraagde spieren en pezen (bijvoorbeeld bij het hardlopen)
  • Zwakte in de gewrichten (bijvoorbeeld bij tennis- en golfersschouders)

Deze twee vormen van overbelasting zorgen ervoor dat de spieren om de schouderbladen weg te buigen worden opgetrokken tot aan het sleutelbeen, hierdoor ontstaat druk op het sleutelbeen. Daarnaast kan er ook een pijn optreden waarbij je heel moeilijk kunt buigen met je arm. 

Stress kan leiden tot vastzittende schouders en pijn tussen je schouderbladen

Naast overbelasting van de spieren welke weer kan leiden tot klachten en pijn aan je schouders kan ook stress ervoor zorgen dat je last hebt van pijnlijke en vastzittende schouders. Stress kan namelijk leiden tot spanning in de spieren, waaronder de spieren rond de schouders. Wanneer je schouders vastzitten, kan dit leiden tot een gevoel van ongemak en beperkte bewegingsvrijheid.

Stress kan leiden tot een vermindering van de bloedtoevoer naar de spieren, waardoor vervolgens de spieren minder zuurstof en voedingsstoffen krijgen, wat leidt tot vermoeidheid en pijn. Regelmatige oefeningen en ontspanningstechnieken, zoals yoga of meditatie, kunnen je helpen om de spanning in jouw spieren te verminderen en de bloedtoevoer te verbeteren. Ook een massage kan helpen bij het verminderen van vastzittende schouders.

Pijn onder schouderblad rechts

Pijn aan het schouderblad kan zeer vervelend zijn en kan verschillende oorzaken hebben. Het is belangrijk om de oorzaak van de pijn te achterhalen om de juiste behandeling te kunnen geven. Pijn aan het rechter schouderblad kan verschillende oorzaken hebben. Enkele van de meest voorkomende oorzaken zijn:

Overbelasting
Een van de meest voorkomende oorzaken van pijn aan het rechter schouderblad is overbelasting. Dit kan optreden als gevolg van herhaalde bewegingen die worden uitgevoerd met de rechterarm, zoals bijvoorbeeld het werken met een muis of het typen op een toetsenbord. Dit kan leiden tot een onevenwichtige belasting van de spieren en gewrichten, waardoor pijn en stijfheid kunnen ontstaan.

Verrekking van de spieren
Een andere veelvoorkomende oorzaak van pijn aan het rechter schouderblad is een verrekking van de spieren. Dit kan optreden als gevolg van een plotselinge beweging of door het tillen van een zwaar voorwerp. Een verrekking van de spieren kan leiden tot pijn en stijfheid in de schouders en nek.

Ontsteking van de pezen
Een ontsteking van de pezen die aan het schouderblad zijn bevestigd, kan ook leiden tot pijn aan het rechter schouderblad. Dit kan optreden als gevolg van overmatig gebruik van de schouders of door een verkeerde houding tijdens het werken.

Slijtage van de gewrichten Slijtage van de gewrichten in de schouders kan ook leiden tot pijn aan het rechter schouderblad. Dit kan optreden als gevolg van veroudering of door herhaaldelijke belasting van de schouders.

Botbreuken
Een botbreuk in de schouder of het schouderblad kan ook leiden tot pijn aan het rechter schouderblad. Dit kan optreden als gevolg van een ongeval of een val.

Zenuwbeknelling
Een zenuwbeknelling in de schouders of nek kan ook leiden tot pijn aan het rechter schouderblad. Dit kan optreden als gevolg van een verkeerde houding of door een hernia in de nek.

Oorzaken dat je vaker last van pijn hebt onder rechterschouder dan linkerschouder?

Hoewel pijn aan het schouderblad zowel links als rechts kan optreden, lijkt pijn aan het rechter schouderblad vaker voor te komen dan pijn aan het linkerschouderblad. Dit kan komen door bijvoorbeeld: 

De handvoorkeur 
Een mogelijke reden is dat de meeste mensen rechtshandig zijn en daarom hun rechterarm vaker gebruiken voor dagelijkse activiteiten. Dit kan leiden tot een onevenwichtige belasting van de spieren en gewrichten in de rechterschouder, wat kan leiden tot pijn en stijfheid in het rechter schouderblad.

Verkeerde slaaphouding
Een andere mogelijke reden is dat mensen vaak op hun rechterzijde slapen. Hierdoor kan er extra druk ontstaan op het rechter schouderblad, wat kan leiden tot pijn en ongemak.

Verkeerde werkhouding
Mensen die veel tijd doorbrengen achter een bureau, hebben vaak een voorkeurshouding. Dit betekent dat ze vaak dezelfde houding aannemen tijdens het werken, wat kan leiden tot een onevenwichtige belasting van de spieren en gewrichten in de rechterschouder.

Stress
Stress kan ook bijdragen aan het ontstaan van pijn aan het rechter schouderblad. Wanneer mensen gestrest zijn, spannen ze vaak onbewust hun schouderspieren aan, wat kan leiden tot spanning en pijn in de rechterschouder. Lees in mijn blog over stress hoe je stress kunt verminderen.

Oplossingen om pijnlijke schouderbladen of vastzittende schouders te verhelpen.

Heb je pijn aan je schouders of pijn tussen je schouderbladen dan kan je daar behoorlijke hinder van ondervinden. Heb jij last van je schouders dan kan je de pijn verlichten of zelfs voorkomen.

Probeer deze tips om schouderpijn of pijn onder je linker- of rechterschouderblad te verlichten en te voorkomen:

Rekoefeningen
Rekken is een andere uitstekende manier om strakke spieren in je bovenlichaam los te maken.

Beweging
Regelmatig sporten helpt ons lichaam sterk en gezond te houden, zodat we er later geen problemen mee hebben – en omdat het hebben van sterke spieren het voor ons gemakkelijker maakt om dingen te dragen zonder onszelf pijn te doen! Zorg er dus voor dat je elke dag in beweging komt door oefeningen te doen zoals push-ups, lunges en planken wanneer dat mogelijk is – of nog beter: sluit je aan bij een sportschool. Als geen van deze opties werkt nadat je ze een aantal weken consequent hebt geprobeerd, praat dan eens met een ergotherapeut over professionele masseur.

Rust, fysiotherapie of massage
In geval van overbelasting of een verrekking van de spieren kan rust en fysiotherapie of massage helpen de pijn te verlichten. Het kan helpen om de spieren en gewrichten te versterken en de bewegingsvrijheid te verbeteren.

Pijnstillers
Pijnstillers kunnen worden voorgeschreven om de pijn te verminderen. Dit kan zowel in de vorm van medicijnen als in de vorm van pijnstillende zalven.

Corticosteroïde-injecties In geval van een ontsteking van de pezen kan een corticosteroïde-injectie worden voorgeschreven. Dit kan helpen om de ontsteking te verminderen en de pijn te verlichten.

Chirurgie
In ernstige gevallen kan chirurgie noodzakelijk zijn. Dit kan bijvoorbeeld het geval zijn bij een botbreuk of een zenuwbeknelling.

6 oefeningen om jouw schouders los te maken (video)

Pijn aan je schouderbladen of tussen je schouderbladen voorkomen

Er zijn verschillende preventiemaatregelen die je kunt nemen om pijn aan schouderblad te voorkomen:

Zorg voor een goede (lichaam)houding
Een goede houding is belangrijk om overbelasting van de spieren en gewrichten in de schouders te voorkomen. Zorg ervoor dat je tijdens het zitten of staan je jouw  schouders ontspannen houdt en je rug recht.

Neem regelmatig pauzes
Als je veel tijd doorbrengt achter een bureau, is het belangrijk om regelmatig pauzes te nemen. Sta op, loop rond en strek je schouders en armen om spanning en overbelasting te voorkomen.

Ergonomisch werken
Zorg ervoor dat je werkplek ergonomisch is ingericht. Dit betekent dat je stoel, bureau en computer op de juiste hoogte moeten worden afgesteld om een goede houding te bevorderen.

Regelmatig bewegen Regelmatige lichaamsbeweging kan helpen om je spieren en gewrichten in goede conditie te houden. Kies een sport of activiteit die bij je past en voer deze regelmatig uit om je schouders en de rest van je  lichaam in goede conditie te houden.

Vermijd stress
Stress kan bijdragen aan het ontstaan van pijn aan het schouderblad. Probeer stress te vermijden door regelmatig te ontspannen, bijvoorbeeld door middel van meditatie, yoga of een andere ontspannende activiteit.

Goede slaaphouding
Zorg ervoor dat je in een goede slaaphouding ligt om overbelasting van je schouders te voorkomen. Probeer op je rug te slapen of op je zij met een kussen tussen je knieën om je schouders en nek te ontlasten.

Goede sporttechniek
Als je een sport beoefent, zorg er dan voor dat je de juiste techniek gebruikt om overbelasting van je schouders te voorkomen. Laat je, indien nodig, adviseren door een sportcoach of fysiotherapeut.

Conclusie

Vastzittende schouders en/of pijn tussen je schouderbladen is een erg pijnlijke aandoening die voor veel hinder kan zorgen tijdens je dagelijkse routine. In dit artikel heb ik je een aantal tips gegeven over hoe je vastzittende (pijnlijke) schouders kunt voorkomen. Als je toch last blijft dan is het belangrijk om deze problemen goed op te volgen en te laten behandelen door een arts of massagetherapeut of fysiotherapeut.

Fatima praktijk mijn lijf massage in Huizen en Blaricum

Heb jij last van pijn aan je schouders of heb je vragen laat het mij weten door een reactie achter te laten onderaan de pagina.

Liefs Fatima

5 1 stem
Artikel waardering
Abonneer
Laat het weten als er
guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties