Hernia: Symptomen en Oorzaken

Introductie: Hernia

Een hernia kan voor veel pijn en ongemak zorgen. Het is een veelvoorkomende aandoening waarbij een deel van een tussenwervelschijf uitpuilt en tegen de zenuwen in de rug drukt. Dit kan leiden tot ernstige rugpijn, beenpijn en zelfs verlies van gevoel en spierkracht in de benen. 

In dit artikel ga ik dieper in op wat een hernia is, wat de oorzaken zijn, welke symptomen ermee gepaard gaan en hoe je het kunt behandelen. Ook zal ik tips geven over hoe je het kunt voorkomen en hoe je jouw rug kunt beschermen

In deze blog

Hernia: wat is het?

Een hernia treedt op wanneer er een scheur of verzwakking optreedt in de buitenste ring van een tussenwervelschijf, waardoor de zachte kern van de schijf naar buiten kan uitsteken en op de omliggende zenuwen kan drukken. Dit kan leiden tot rugpijn, zenuwpijn en andere symptomen.

Over het algemeen zijn hernia’s echter vrij algemeen. Volgens sommige schattingen krijgt ongeveer 5 tot 10% van de bevolking er last op enig moment in hun leven last van. Ze komen vaker voor bij mannen dan bij vrouwen en bij mensen ouder dan 30 jaar. Mensen die zwaar werk doen of regelmatig zware voorwerpen tillen, hebben ook een verhoogd risico op het ontwikkelen van een hernia.

Symptomen van een Hernia

De symptomen kunnen variëren afhankelijk van de locatie van de hernia en de mate van druk die wordt uitgeoefend op de omliggende zenuwen. Veelvoorkomende symptomen zijn onder meer:

 • Rugpijn: Hernia’s in de onderrug kunnen leiden tot ernstige pijn in de onderrug die uitstraalt naar de billen en benen.
 • Zenuwpijn: Wanneer een hernia op een zenuw drukt, kan dit leiden tot pijn, tintelingen, gevoelloosheid of zwakte in het getroffen gebied. Dit kan zich bijvoorbeeld uiten in pijn en gevoelloosheid in de benen, of zelfs in de voeten en tenen.
 • Verlies van controle over de blaas of darmen: In zeldzame gevallen kunnen de zenuwen beïnvloedt worden die de blaas en darmen controleren, wat leidt tot problemen met incontinentie.

De diagnose

Om een hernia te diagnosticeren, zal een arts eerst jouw medische geschiedenis doornemen en een lichamelijk onderzoek uitvoeren. Vervolgens kunnen er tests worden uitgevoerd, zoals een MRI-scan of een CT-scan, om de exacte locatie en omvang ervan te bepalen.

De behandeling

De behandeling van een hernia hangt af van de ernst van de symptomen en de locatie van de hernia. In sommige gevallen kan het vanzelf genezen met rust, fysiotherapie, massage of medicatie. In andere gevallen kan een operatie noodzakelijk zijn om de druk op de zenuwen te verlichten.

Voorkomen van een Hernia

Hoewel hernia’s niet altijd te voorkomen zijn, zijn er enkele stappen die je kunt nemen om het risico er op te verminderen. 

 1. Regelmatig bewegen: Zorg ervoor dat je regelmatig beweegt om je rug en buikspieren te versterken en je gewrichten soepel te houden. 
 2. Goede houding: Probeer een goede houding aan te houden bij het zitten, staan en tillen om de druk op je wervelkolom te verminderen. 
 3. Tillen met zorg: Wanneer je zware voorwerpen tilt, til dan met je benen in plaats van je rug om de druk op je wervelkolom te verminderen.
 4. Stoppen met roken: Roken kan bijdragen aan de ontwikkeling van een hernia, omdat het roken de bloedstroom naar de tussenwervelschijven kan verminderen, waardoor de schijven sneller kunnen verslechteren. Door te stoppen met roken kan je de bloedstroom naar de tussenwervelschijven verbeteren en het risico op hernia’s verminderen.

Andere factoren die kunnen bijdragen aan het ontstaan van een hernia zijn onder meer leeftijd, obesitas, zware fysieke activiteit en genetische aanleg. Het is belangrijk om een gezonde levensstijl te behouden en je rug te beschermen door goede houdingen aan te nemen en zware voorwerpen op de juiste manier te tillen.

Kan je een hernia hebben zonder rugpijn of uitstraling?

Een hernia zonder rugpijn of uitstraling is een vorm van hernia die minder vaak voorkomt dan hernia’s die wel gepaard gaan met rugpijn of uitstraling. Dit type hernia kan echter nog steeds zeer symptomatisch zijn en de kwaliteit van leven van een persoon aanzienlijk beïnvloeden. 

Wat is een hernia zonder rugpijn of uitstraling?

Een hernia zonder rugpijn of uitstraling wordt veroorzaakt door een uitpuilende tussenwervelschijf die druk uitoefent op de zenuwen in de buurt van de wervelkolom. Het verschil tussen een hernia zonder rugpijn of uitstraling en een hernia met rugpijn en uitstraling is dat de pijn niet uitstraalt naar andere delen van het lichaam en dat de patiënt geen rugpijn heeft. Dit maakt het moeilijk om de aandoening te diagnosticeren, omdat rugpijn en uitstraling vaak de belangrijkste symptomen zijn die artsen gebruiken om hernia’s te identificeren.

Wat zijn de oorzaken waardoor je geen rugpijn of uitstraling ervaart?

Een hernia zonder rugpijn of uitstraling kan om verschillende redenen optreden. Vaak ontstaat het door slijtage van de tussenwervelschijf als gevolg van veroudering of overmatig gebruik. Hierdoor kan de tussenwervelschijf uitpuilen en druk uitoefenen op de zenuwen in de buurt van de wervelkolom. Een andere oorzaak kan zijn dat de tussenwervelschijf wordt aangetast door een trauma, zoals een val of een auto-ongeluk.

Sommige mensen hebben ook een verhoogd risico op het ontwikkelen van een hernia zonder rugpijn of uitstraling. Dit kan te wijten zijn aan factoren zoals obesitas, roken, een zittende levensstijl of het kan ook in de familie zitten.

Wat zijn de symptomen als je geen pijn ervaart?

De symptomen van een hernia zonder rugpijn of uitstraling kunnen variëren afhankelijk van de ernst en locatie van de hernia. De meest voorkomende symptomen zijn:

 • Gevoelloosheid of tintelingen in de ledematen
 • Verminderde mobiliteit
 • Spierzwakte
 • Moeite met het uitvoeren van dagelijkse activiteiten, zoals het tillen van zware voorwerpen

Omdat rugpijn en uitstraling niet aanwezig zijn, kan een hernia zonder rugpijn of uitstraling vaak moeilijker te diagnosticeren zijn. Als je echter een van deze symptomen ervaart, is het belangrijk om onmiddellijk medische hulp te zoeken.

Hoe wordt een hernia zonder rugpijn of uitstraling vastgesteld?

Het diagnosticeren van een hernia zonder rugpijn of uitstraling kan een uitdaging zijn voor artsen, omdat de symptomen minder duidelijk zijn. Om een hernia zonder rugpijn of uitstraling te diagnosticeren, zal de arts meestal beginnen met een lichamelijk onderzoek. Tijdens dit onderzoek zal de arts de reflexen controleren, de spierkracht beoordelen en kijken of er sprake is van gevoelloosheid of tintelingen in de ledematen. Mocht blijken dat er dan toch sprake is van een hernia dan zal vervolgonderzoek worden gedaan door middel van bijvoorbeeld een CT Scan.

Top 10 Meest voorkomende Hernia's

Dit is de meest voorkomende hernia en treedt op in de onderrug. Het kan leiden tot pijn in de onderrug en de benen, evenals tot gevoelloosheid en zwakte in de benen. 

Een lumbale hernia treed op wanneer een deel van de tussenwervelschijf in de onderrug beschadigd raakt en uitpuilt. Dit kan druk uitoefenen op de omliggende zenuwen en weefsels, wat pijn, zwakte en gevoelloosheid kan veroorzaken in de onderrug, billen, benen en voeten.

Het kan worden veroorzaakt door verschillende factoren, zoals veroudering, overmatige belasting van de rug, overgewicht of letsel aan de rug. Symptomen van een lumbale hernia kunnen zijn:

 • Pijn in de onderrug, billen en/of benen
 • Gevoelloosheid of tintelingen in de billen, benen en/of voeten
 • Verminderde mobiliteit en stijfheid in de onderrug
 • Verzwakte spieren in de benen en voeten
 • Problemen met de blaas- en darmfunctie (in ernstige gevallen)

Behandelingsopties voor  zijn afhankelijk van de ernst van de hernia en de symptomen die het veroorzaakt. In sommige gevallen kan rust, fysiotherapie, massage, medicatie of een combinatie hiervan de symptomen verlichten. In andere gevallen kan een operatie nodig zijn om de hernia te verwijderen en de druk op de zenuwen te verlichten.

Deze vorm treedt op wanneer een van de tussenwervelschijven in de nek beschadigd raakt en een deel van de zachte kern uitpuilt. Dit kan druk uitoefenen op de omliggende zenuwen en weefsels, wat pijn, zwakte en gevoelloosheid in de nek, armen en schouders kan veroorzaken.

Het kan worden veroorzaakt door leeftijdgerelateerde slijtage van de tussenwervelschijven, letsel aan de nek of een abnormale groei van de wervelkolom. Symptomen van een cervicale hernia kunnen zijn:

 • Pijn in de nek en schouders, die uitstraalt naar de armen of handen
 • Gevoelloosheid, tintelingen of zwakte in de armen of handen
 • Verminderde mobiliteit en stijfheid in de nek
 • Hoofdpijn
 • Vermoeidheid

Een cervicale hernia kan worden herkend door middel van een lichamelijk onderzoek, beeldvormende tests zoals röntgenfoto’s of MRI-scans, en neurologische tests om te bepalen of er sprake is van zenuwbeschadiging.

Behandelingsopties voor een zijn afhankelijk van de ernst van de hernia en de symptomen die het veroorzaakt. In sommige gevallen kan rust, fysiotherapie, massage of medicatie de symptomen verlichten. In andere gevallen kan een operatie nodig zijn om de hernia te verwijderen en de druk op de zenuwen te verlichten.

Een thoracale hernia is een zeldzaam vorm dat optreedt wanneer een van de tussenwervelschijven in de thoracale wervelkolom beschadigd raakt en uitpuilt. De thoracale wervelkolom bevindt zich tussen de cervicale wervelkolom (nek) en de lumbale wervelkolom (onderrug) en omvat de borstwervels.

Symptomen van een thoracale hernia zijn meestal gerelateerd aan de druk die het uitoefent op de omliggende zenuwen en weefsels in de borstkas. Dit kan leiden tot:

 • Pijn in de borstkas die kan uitstralen naar de rug, buik of armen
 • Gevoelloosheid, tintelingen of zwakte in de armen of benen
 • Verminderde mobiliteit en stijfheid in de rug
 • Problemen met ademhalen (in ernstige gevallen)

Het kan worden veroorzaakt door trauma aan de rug, overmatige belasting van de rug of degeneratie van de tussenwervelschijven als gevolg van veroudering.

Behandelingsopties voor een thoracale hernia zijn afhankelijk van de ernst en de symptomen die het veroorzaakt. In sommige gevallen kan rust, fysiotherapie, massage of medicatie de symptomen verlichten. In andere gevallen kan een operatie nodig zijn om de hernia te verwijderen en de druk op de zenuwen te verlichten.

Hoewel een thoracale hernia zeldzaam is, kan het ernstige symptomen veroorzaken en moet het serieus worden genomen. Het is belangrijk om tijdig medische hulp te zoeken om verdere complicaties te voorkomen.

Een cervicale hernia, ook wel nekhernia genoemd, is een aandoening waarbij een deel van de tussenwervelschijf in de cervicale wervelkolom beschadigd raakt en uitpuilt.

De cervicale wervelkolom bevindt zich in de nek en bestaat uit zeven wervels. Symptomen van een cervicale hernia zijn meestal gerelateerd aan de druk die de hernia uitoefent op de omliggende zenuwen en weefsels in de nek en armen. Dit kan leiden tot:

Pijn in de nek, schouders en/of armen Gevoelloosheid, tintelingen of zwakte in de armen of handen Verminderde mobiliteit en stijfheid in de nek Hoofdpijn (in sommige gevallen)

Een cervicale hernia kan worden veroorzaakt door trauma aan de nek, overmatige belasting van de nek of degeneratie van de tussenwervelschijven als gevolg van veroudering.

Behandelingsopties zijn afhankelijk van de ernst en de symptomen die de pijn veroorzaakt. In sommige gevallen kan rust, fysiotherapie, massage of medicatie de symptomen verlichten. In andere gevallen kan een operatie nodig zijn om de hernia te verwijderen en de druk op de zenuwen te verlichten.

Een hernia nucleus pulposus, ook wel hernia van de tussenwervelschijf genoemd, is een aandoening waarbij de tussenwervelschijf in de wervelkolom beschadigd raakt en uitpuilt. Dit kan leiden tot druk op de omliggende zenuwen en weefsels, wat pijn en andere symptomen kan veroorzaken.

De tussenwervelschijf bestaat uit een buitenste ring van vezelig kraakbeen en een binnenste geleiachtige kern, de nucleus pulposus genoemd. Bij een hernia nucleus pulposus scheurt de buitenste ring en drukt de nucleus pulposus tegen de zenuwen in de wervelkolom.

Symptomen kunnen variëren afhankelijk van de locatie van de hernia en de mate van druk op de zenuwen. Veel voorkomende symptomen zijn:

 • Pijn in de rug, nek, armen of benen
 • Gevoelloosheid, tintelingen of zwakte in de armen of benen
 • Verminderde mobiliteit en stijfheid in de rug
 • Problemen met het uitvoeren van dagelijkse activiteiten zoals bukken, tillen en zitten

Het kan worden veroorzaakt door trauma aan de rug, overmatige belasting van de rug of degeneratie van de tussenwervelschijven als gevolg van veroudering.

Behandelingsopties zijn afhankelijk van de ernst en de symptomen die het veroorzaakt. In sommige gevallen kan rust, fysiotherapie, massage of medicatie de symptomen verlichten. In andere gevallen kan een operatie nodig zijn om de hernia te verwijderen en de druk op de zenuwen te verlichten.

Het is belangrijk om te voorkomen dat een hernia nucleus pulposus verergert door goede houding en tiltechnieken te gebruiken, regelmatig te bewegen en voldoende te rusten. 

Een paralaterale hernia is een specifieke vorm van een hernia in de rug, waarbij de tussenwervelschijf uitpuilt naar de zijkant van de wervelkolom in plaats van naar de achterkant. Deze variant komt minder vaak voor dan een de variant aan de achterzijde van de wervelkolom, maar kan wel dezelfde symptomen veroorzaken.

De tussenwervelschijven bevinden zich tussen de wervels van de wervelkolom en dienen als schokdempers voor de rug. Bij een paralaterale hernia barst de buitenste ring van de tussenwervelschijf en drukt de geleiachtige kern van de schijf op de nabijgelegen zenuwwortels. Dit kan leiden tot pijn, gevoelloosheid, tintelingen en zwakte in het gebied dat door de aangetaste zenuw wordt bediend.

De symptomen van een zijn vergelijkbaar met die van andere hernia’s in de rug en kunnen afhangen van de locatie en de ernst.

Veelvoorkomende symptomen zijn pijn in de rug, billen of benen, gevoelloosheid of tintelingen in de benen of voeten, zwakte in de benen en moeite met lopen of staan.

Het kan worden vastgesteld door middel van een lichamelijk onderzoek en beeldvormende tests zoals MRI-scans. De behandeling hangt af van de ernst van de hernia en de symptomen die het veroorzaakt. In veel gevallen kan rust, fysiotherapie, massage of medicatie helpen om de symptomen te verlichten. In ernstigere gevallen kan een operatie nodig zijn.

Een protrusie hernia is een type hernia in de wervelkolom waarbij de tussenwervelschijf gedeeltelijk uitpuilt en de buitenste ring van de schijf scheurt of barst. Dit kan druk uitoefenen op de nabijgelegen zenuwwortels en leiden tot pijn, gevoelloosheid, tintelingen en zwakte in het gebied dat door de aangetaste zenuw wordt bediend.

Ze komen vaak voor in de lumbale wervelkolom, maar kunnen ook voorkomen in de cervicale of thoracale wervelkolom. Ze worden vaak geassocieerd met leeftijdsgerelateerde degeneratie van de tussenwervelschijven, hoewel ze ook kunnen worden veroorzaakt door trauma of overmatige druk op de rug.

De symptomen zijn vergelijkbaar met die van andere typen in de rug en kunnen afhangen van de locatie en de ernst.

Veelvoorkomende symptomen zijn pijn in de rug, billen of benen, gevoelloosheid of tintelingen in de benen of voeten, zwakte in de benen en moeite met lopen of staan.

Glijdende hernia: Dit treedt op wanneer een deel van de maag door de opening in het diafragma (middenrif) glijdt en druk uitoefent op de organen in de borstholte.

Dit type, ook wel een hernia diafragmatica genoemd, is een zeldzame vorm van een hernia waarbij de maag of andere organen in de buikholte omhoog glijden door een opening in het diafragma, de spier die de borstholte scheidt van de buikholte.

Ze worden vaak veroorzaakt door aangeboren afwijkingen in het diafragma of door verwondingen of operaties die de spier beschadigen. De meeste glijdende hernia’s zijn asymptomatisch en worden bij toeval ontdekt tijdens een diagnostisch onderzoek. In sommige gevallen kan de hernia echter symptomen veroorzaken, zoals maagzuur, moeite met slikken, buikpijn, kortademigheid en borstpijn.

Dit treedt op wanneer een deel van de maag door de opening in het diafragma glijdt en in de borstholte duwt.

Deze vorm is een veelvoorkomende vorm waarbij de bovenkant van de maag door een opening in het middenrif omhoog glijdt naar de borstholte. Het middenrif is de spier die de borstholte van de buikholte scheidt en normaal gesproken voorkomt dat maagzuur terugstroomt naar de slokdarm.

Hiatale hernia’s worden vaak veroorzaakt door zwakte in de spieren van het middenrif of door druk op de buikholte, bijvoorbeeld door zwaar tillen, zwangerschap of overgewicht.

De meeste hiatale hernia’s zijn asymptomatisch en worden bij toeval ontdekt tijdens een diagnostisch onderzoek. In sommige gevallen kan het symptomen veroorzaken, zoals brandend maagzuur, zure oprispingen, moeite met slikken, buikpijn en misselijkheid.

Incisie hernia: treedt op als gevolg van een incisie (insnijding) in de buikwand en kan leiden tot pijn en ongemak.

Een incisie hernia is een type dat optreedt op de plaats van een eerdere operatiewond. Dit kan gebeuren wanneer de spieren en weefsels die werden doorgesneden tijdens de operatie, niet volledig genezen of herstellen en de organen in de buikholte niet langer op hun plaats houden.

Ze kunnen ook optreden na elke vorm van buikoperatie, zoals een appendectomie, een keizersnede, een buikwandcorrectie of een laparoscopische operatie. De meeste incisie hernia’s zijn asymptomatisch en worden bij toeval ontdekt tijdens een diagnostisch onderzoek. In sommige gevallen kan het symptomen veroorzaken, zoals buikpijn, een uitstulping of zwelling op de operatiewond en moeite met stoelgang.

Een congenitale hernia is een type dat ontstaat bij de geboorte of tijdens de ontwikkeling van de foetus in de baarmoeder. Het is een aangeboren afwijking waarbij een deel van een orgaan of weefsel uitsteekt door een opening of zwakke plek in de wand van het lichaam.

Een van de meest voorkomende vormen van congenitale hernia’s is de diafragmatische hernia, waarbij een deel van de buikorganen, zoals de maag, de darmen of de lever, door een opening in het middenrif naar de borstholte uitsteekt. Dit kan de ademhaling belemmeren en ernstige complicaties veroorzaken.

Een andere vorm van is de navelbreuk, waarbij een deel van de darmen uitsteekt door een opening in de buikwand bij de navel. Dit kan ook leiden tot ademhalingsproblemen en spijsverteringsproblemen. Congenitale hernia’s kunnen soms worden gedetecteerd tijdens de zwangerschap via echografie of na de geboorte door middel van fysieke onderzoeken.

De behandeling kan variëren afhankelijk van de ernst en de bijbehorende complicaties, maar kan onder meer chirurgie omvatten om de uitstulping te herstellen en de buikorganen terug te plaatsen in de juiste positie.

Heb ik een Hernia of een Ischias?

Een ischias en een hernia zijn gerelateerde, maar verschillende aandoeningen. Een hernia kan leiden tot ischias, maar niet alle gevallen van ischias worden veroorzaakt door een hernia.

Lees meer over wat een ischias is, wat de symptomen zijn, hoe je het kan behandelen en wat het verschil is tussen een hernia en een ischias.

Conclusie

Een hernia kan ernstige pijn en ongemak veroorzaken, maar er zijn verschillende behandelingsopties beschikbaar, waaronder rust, fysiotherapie, massage, medicatie, injecties en/of chirurgie. Door een gezonde levensstijl te behouden en uw rug te beschermen, kunt u het risico op hernia’s verminderen. Als u vermoedt dat u een hernia heeft, is het belangrijk om onmiddellijk medische hulp te zoeken. Raadpleeg uw arts als u vragen of zorgen heeft over hernia’s of rugpijn.

Fatima praktijk mijn lijf massage in Huizen en Blaricum

Vind je deze blog over wat een Hernia is zinvol? Of heb je misschien zelf een Hernia en heb je vragen naar aanleiding van deze blog? Laat het mij weten door een reactie achter te laten onderaan de pagina. Ook is er de mogelijkheid om deze blog te delen met jouw vrienden, familie of kennissen via onderstaande share buttons.

Liefs Fatima

Vind je dit artikel leuk? Deel het met jouw netwerk.

Facebook
Twitter
Linkdin
E-mail
5 2 stemmen
Artikel waardering
Abonneer
Laat het weten als er
guest
1 Reactie
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
stefan

Ik heb zowel de symptomen van een Hernia als ischias dus ik heb deze week een afspraak gemaakt bij mijn huisarts. Ook kom ik binnenkort graag eens langs voor een massage. Wellicht helpt mij tegen de pijn.