Artritis: Wat is het? En wat kan je er tegen doen?

Introductie: Artritis

Artritis is een veel voorkomende aandoening die pijn, stijfheid en zwelling in de gewrichten veroorzaakt. Er zijn verschillende soorten, waaronder osteoartritis en reumatoïde artritis.

Osteoartritis wordt veroorzaakt door slijtage van de gewrichten en wordt vaak geassocieerd met ouderdom. Reumatoïde artritis wordt veroorzaakt door een auto-immuunziekte die het immuunsysteem van het lichaam aantast, waardoor het de gewrichten aanvalt en ontsteking en pijn veroorzaakt.

Hoewel er geen genezing zijn er wel manieren om de symptomen te verlichten en de progressie van de aandoening te vertragen. Het is belangrijk om de juiste behandeling te krijgen en een gezonde levensstijl te volgen om de gewrichten gezond te houden. In deze blog zal ik nader ingaan op de verschillende soorten, de symptomen en hoe je het kunt behandelen.

In deze blog

Wat is Artritis?

Artritis is een aandoening die ontsteking en pijn veroorzaakt in de gewrichten van het lichaam. Het is een veel voorkomende aandoening die mensen van alle leeftijden kan treffen. Er zijn meer dan 100 verschillende soorten artritis, maar de meest voorkomende vormen zijn osteoartritis en reumatoïde artritis.

Oorzaken

De oorzaken kunnen verschillen afhankelijk van het type dat een persoon heeft. Hieronder de oorzaken van de twee meest voorkomende vormen, osteoartritis en reumatoïde artritis:

Osteoartritis

Osteoartritis wordt veroorzaakt door slijtage van de gewrichten in combinatie met de volgende factoren:

Veroudering: Ouderdom is de belangrijkste risicofactor voor osteoartritis. Naarmate het lichaam ouder wordt, kunnen de gewrichten verslijten en hun vermogen om te regenereren verliezen.
Overmatig gebruik: Herhaalde stress op de gewrichten kan leiden tot slijtage van de gewrichten en kan het risico op het ontwikkelen van osteoartritis verhogen. Mensen die bijvoorbeeld regelmatig sporten of hun beroep vereist zwaar lichamelijk werk hebben meer kans op het ontwikkelen van osteoartritis.
Obesitas: Overgewicht legt extra druk op de gewrichten, wat kan leiden tot slijtage en verhoogde ontsteking, waardoor het risico op osteoartritis toeneemt.
Genetica: Osteoartritis kan ook worden veroorzaakt door genetische factoren. Als er in jouw familie gevallen van osteoartritis voorkomen, heb je mogelijk een verhoogd risico om deze aandoening te ontwikkelen.

Reumatoïde Artritis

Reumatoïde artritis wordt veroorzaakt door een auto-immuunziekte die het immuunsysteem van het lichaam aantast, waardoor het de gewrichten aanvalt en ontsteking en pijn veroorzaakt. De exacte oorzaak is niet bekend, maar er zijn verschillende risicofactoren:

Genetica: Reumatoïde artritis kan worden geërfd van familieleden die ook aan de aandoening lijden.
Hormonen: Vrouwen hebben een hoger risico op het ontwikkelen van reumatoïde artritis dan mannen. Dit kan te maken hebben met de hormonale veranderingen die vrouwen doormaken tijdens hun leven, zoals tijdens de zwangerschap en menopauze.
Roken: Roken verhoogt het risico op het ontwikkelen van reumatoïde artritis. Mensen die roken hebben ook meer kans op ernstigere symptomen en een slechtere prognose dan niet-rokers.

De Symptomen

De symptomen kunnen verschillen afhankelijk van het type dat een persoon heeft. Hieronder worden de symptomen van de twee meest voorkomende vormen van, osteoartritis en reumatoïde artritis, beschreven.

De symptomen van osteoartritis zijn onder andere:

 • Pijn en stijfheid in de gewrichten, vooral na periodes van inactiviteit of overmatig gebruik van het gewricht.
 • Beperkte bewegingsvrijheid in het aangetaste gewricht.
 • Een krakend of knarsend geluid wanneer het gewricht wordt bewogen.
 • Veranderingen in de grootte en vorm van het gewricht, zoals bulten of verdikkingen.

De symptomen van reumatoïde artritis zijn onder andere:

 • Pijn, zwelling en stijfheid in de gewrichten, vaak symmetrisch aan beide kanten van het lichaam.
 • Vermoeidheid en een algemeen gevoel van malaise.
 • Koorts en gewichtsverlies.
 • Veranderingen in de grootte en vorm van het gewricht, zoals zwelling en misvorming.
 • Gevoeligheid voor druk op bepaalde punten van het lichaam, zoals de ellebogen, schouders en heupen.

Diagnose

Artritis kan worden vastgesteld door een arts of reumatoloog door middel van een lichamelijk onderzoek en/of verschillende tests, waaronder:

Bloedonderzoek: Bloedonderzoek kan worden gebruikt om te zoeken naar tekenen van ontsteking of auto-immuunziekten die artritis kunnen veroorzaken.
Beeldvormende tests: Röntgenfoto’s, MRI’s of CT-scans kunnen worden gebruikt om de gewrichten in detail te bekijken en eventuele veranderingen te detecteren die kunnen wijzen op artritis.
Gewrichtsvloeistofanalyse: Een monster van het vocht in het aangetaste gewricht kan worden genomen en geanalyseerd om te zoeken naar tekenen van ontsteking of andere aandoeningen die artritis kunnen veroorzaken.

Op welke leeftijd kan je Artritis krijgen?

Artritis kan op elke leeftijd beginnen, maar het komt vaker voor bij mensen van middelbare leeftijd en ouderen. De kans neemt toe met de leeftijd, dus hoe ouder iemand wordt, hoe groter de kans dat hij of zij de aandoening ontwikkelt.

Er zijn echter ook bepaalde vormen die op jongere leeftijd kunnen beginnen. Bijvoorbeeld juveniele idiopathische artritis (JIA) is een vorm van artritis die op de kinderleeftijd begint en meer dan zes weken aanhoudt. Er zijn ook andere vormen van artritis die kunnen beginnen in de adolescentie of vroege volwassenheid, zoals reactieve en psoriatische artritis.

Het is belangrijk om te onthouden dat het een complexe aandoening is en dat er veel verschillende soorten zijn. Elke vorm kan op een andere leeftijd beginnen en kan andere risicofactoren en oorzaken hebben. 

Waar begint Artritis?

Artritis is een ontstekingsaandoening van de gewrichten, die kan leiden tot pijn, stijfheid en beperkingen in het bewegingsbereik. Het kan beginnen in elk gewricht van het lichaam, maar het begint meestal in de kleine gewrichten van de handen en voeten.

Bij reumatoïde artritis, een veel voorkomende vorm, begint de ontsteking meestal in de slijmvlieslaag van de gewrichten. Dit kan leiden tot verdikking van het synovium (de binnenbekleding van het gewricht) en vorming van een ontsteking in het gewricht. Na verloop van tijd kan de ontsteking leiden tot beschadiging van het kraakbeen en het bot van het gewricht.

Bij artrose, een andere veel voorkomende vorm, begint de aandoening in het kraakbeen van het gewricht. Het kraakbeen wordt dunner en verliest zijn elasticiteit, waardoor het minder goed in staat is om schokken op te vangen. Na verloop van tijd kan dit leiden tot slijtage van het kraakbeen en botveranderingen in het gewricht.

Het is belangrijk om op te merken dat artritis niet altijd begint met pijn of stijfheid in het gewricht. In sommige gevallen kan het beginnen met algemene symptomen zoals vermoeidheid, koorts, gewichtsverlies en algemene malaise. 

Is Artritis hetzelfde als Artrose?

Ik krijg regelmatig de vraag of artritis en artrose zijn hetzelfde zijn en het antwoord hierop is nee. Hoewel beide aandoeningen de gewrichten van het lichaam kunnen aantasten en leiden tot pijn en stijfheid.

Artritis is een ontstekingsziekte die kan leiden tot ontsteking in de gewrichten, zwelling, pijn, stijfheid en verminderde beweeglijkheid van de gewrichten. Het is een auto-immuunziekte waarbij het immuunsysteem zich tegen het lichaam keert en de gewrichten aanvalt. Er zijn verschillende soorten artritis, waaronder reumatoïde artritis, psoriatische artritis en jicht.

Artrose daarentegen is een degeneratieve aandoening waarbij het kraakbeen in de gewrichten afbreekt en de botten in de gewrichten tegen elkaar beginnen te wrijven, wat kan leiden tot pijn, stijfheid en verminderde beweeglijkheid van de gewrichten. Artrose komt vaak voor in gewrichten die veel worden gebruikt, zoals de handen, heupen en knieën, en kan worden veroorzaakt door leeftijd, overmatig gebruik van de gewrichten en obesitas.

Hoewel beide aandoeningen verschillende oorzaken en symptomen hebben, kunnen sommige behandelingen voor beide aandoeningen overlappen, zoals medicijnen om pijn en ontsteking te verminderen, fysiotherapie en gewichtsbeheersing. 

De behandeling

De behandeling van artritis kan variëren afhankelijk van het type dat een persoon heeft en de ernst van de aandoening. Hieronder worden enkele van de meest voorkomende behandelingen beschreven.

 1. Medicijnen
 • Pijnstillers: Pijnstillers zoals paracetamol, tramadol en opioïden kunnen worden voorgeschreven om de pijn te verlichten.
 • Niet-steroïde anti-inflammatoire geneesmiddelen (NSAID’s): Deze medicijnen, zoals ibuprofen en naproxen, verminderen ontstekingen en pijn.
 • Corticosteroïden: Deze medicijnen worden vaak voorgeschreven om ontstekingen te verminderen. Ze kunnen oraal worden ingenomen of worden geïnjecteerd in het gewricht.
 • Disease-modifying antirheumatic drugs (DMARD’s): DMARD’s zoals methotrexaat en sulfasalazine worden gebruikt om de ontsteking in het gewricht te verminderen en de progressie van de ziekte te vertragen.
 • Biologische geneesmiddelen: Biologische geneesmiddelen, zoals etanercept en infliximab, richten zich op specifieke moleculen in het lichaam die betrokken zijn bij ontstekingen.
 1. Fysiotherapie

Fysiotherapie kan worden gebruikt om de spieren rondom het aangetaste gewricht te versterken en de flexibiliteit en bewegingsvrijheid te vergroten.

 1. Gewichtsbeheersing

Gewichtsbeheersing kan helpen om de belasting op de gewrichten te verminderen, vooral bij gewichtdragende gewrichten zoals de knieën en heupen.

 1. Chirurgie

Chirurgie kan nodig zijn als de gewrichten ernstig beschadigd zijn en niet meer functioneren. Enkele veelvoorkomende chirurgische ingrepen zijn het vervangen van de knie of heup met een prothese en het uitlijnen van een gebogen of misvormd gewricht.

Kan je Artritis voorkomen?

Hoewel er geen garantie is dat artritis kan worden voorkomen, zijn er wel enkele dingen die je kunt doen om het risico te verminderen en je gewrichten gezond te houden:

Houd je gewicht onder controle: Overgewicht kan bijdragen aan de ontwikkeling van artritis, met name artrose. Het kan het gewricht extra belasten en de slijtage van kraakbeen versnellen. Het handhaven van een gezond gewicht kan dus helpen om uw gewrichten gezond te houden.

Eet gezond: Een gezond dieet met veel fruit, groenten, volle granen en gezonde vetten kan bijdragen aan de algemene gezondheid en ontstekingen verminderen, wat kan helpen bij het voorkomen van artritis.

Blijf actief: Regelmatige lichaamsbeweging kan helpen om de gewrichten soepel te houden en spieren te versterken, wat kan helpen om het risico op artritis te verminderen.

Bescherm je gewrichten: Het nemen van maatregelen om je gewrichten te beschermen, zoals het dragen van beschermende uitrusting bij sporten of het nemen van pauzes tijdens langdurig zitten of staan, kan helpen om overmatige belasting van de gewrichten te voorkomen.

Vermijd roken en overmatig alcoholgebruik: Roken kan ontstekingen veroorzaken en het risico op artritis vergroten. Overmatig alcoholgebruik kan ook bijdragen aan ontstekingen en het risico op artritis verhogen.

Als laatste is het belangrijk om regelmatig je gezondheid te laten controleren en eventuele symptomen in een vroeg stadium te behandelen. 

Artritis psoriatica

Artritis psoriatica is een vorm die optreedt bij mensen met de huidaandoening psoriasis. Psoriasis is een aandoening waarbij de huid ontstoken en bedekt wordt met rode, schilferige plekken. Bij ongeveer 30% van de mensen met psoriasis ontwikkelt zich ook artritis psoriatica, wat betekent dat ze ontsteking en pijn in de gewrichten ervaren.

Artritis psoriatica kan elk gewricht in het lichaam aantasten en symptomen kunnen variëren van mild tot ernstig. De gewrichten kunnen pijnlijk, stijf en gezwollen zijn en sommige mensen kunnen ook last hebben van vermoeidheid en pijnlijke pezen en ligamenten.

Er zijn verschillende vormen van artritis psoriatica, waaronder asymmetrische oligoartritis (ontsteking van minder dan vijf gewrichten), symmetrische polyartritis (ontsteking van meerdere gewrichten), spondylitis (ontsteking van de wervelkolom) en artritis mutilans (een zeldzame, ernstige vorm die leidt tot verwoesting van de gewrichten).

De behandeling van artritis psoriatica kan bestaan uit medicijnen, fysiotherapie en leefstijlveranderingen. Het is belangrijk om deze aandoening tijdig te behandelen om gewrichtsschade te voorkomen en de kwaliteit van leven te verbeteren.

Wat is artritis temporalis?

Artritis temporalis, ook bekend als reuzencelarteritis, is een aandoening waarbij de slagaders, met name de slagaders in het hoofd en de nek, ontstoken raken en vernauwd worden. Het kan leiden tot ernstige hoofdpijn, vermoeidheid, gewichtsverlies en problemen met het gezichtsvermogen.

Artritis temporalis treft meestal mensen van 50 jaar en ouder en komt vaker voor bij vrouwen dan bij mannen. De oorzaak van deze aandoening is niet bekend, maar het wordt vermoed dat het immuunsysteem betrokken is bij het ontstaan van de ontsteking.

De diagnose van Artritis temporalis wordt gesteld op basis van de symptomen, lichamelijk onderzoek en bloedonderzoek. Een biopsie van de getroffen slagader kan ook worden uitgevoerd om de diagnose te bevestigen.

Behandeling van Artritis temporalis bestaat meestal uit corticosteroïden, die de ontsteking helpen verminderen en de progressie van de ziekte vertragen. Andere medicijnen, zoals immunosuppressiva, kunnen ook worden voorgeschreven om de ontsteking te onderdrukken. Het is belangrijk om Artritis temporalis tijdig te behandelen om complicaties zoals blindheid te voorkomen.

Fatima praktijk mijn lijf massage in Huizen en Blaricum

Vind je deze blog over Artritis zinvol? Of heb je misschien zelf wel last van klachten en heb je vragen naar aanleiding van deze blog? Laat het mij weten door een reactie achter te laten onderaan de pagina.

Liefs Fatima

0 0 stemmen
Artikel waardering
Abonneer
Laat het weten als er
guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties