Slaapprobleem en slaapstoornis

Een slechte nacht door bijvoorbeeld de kids die wakker zijn geworden of wakker liggen door piekeren? Iedereen heeft er weleens last van en maar wat als je voor langere periode een slechte nachtrust hebt wat zijn dan de gevolgen op jouw lichaam en jouw fysieke gesteldheid? En wanneer spreek je over een slaapprobleem of zelfs een slaapstoornis.

In deze blog:

Oorzaken slaapproblemen

Er zijn verschillende oorzaken van een slaapprobleem:

 1. Stress en emotionele problemen: Stress en emotionele problemen, zoals depressie en angst, kunnen leiden tot slaapproblemen.
 2. Fysieke gezondheidsproblemen: Bepaalde fysieke gezondheidsproblemen, zoals pijn, ademhalingsproblemen, overactieve blaas of een onregelmatige hartslag, kunnen leiden tot slaapproblemen.
 3. Gebruik van bepaalde medicijnen: Sommige medicijnen, zoals stimulerende middelen, antidepressiva en bloeddrukverlagende middelen, kunnen leiden tot slaapproblemen.
 4. Slaapapneu: Slaapapneu is een aandoening waarbij de ademhaling tijdens de slaap wordt onderbroken, wat kan leiden tot slaapproblemen.
 5. Verstoring van de biologische klok: Verstoring van de biologische klok, zoals wanneer je vaak op verschillende tijden gaat slapen of wakker wordt, kan leiden tot slaapproblemen.
 6. Levensstijl: Factoren zoals ongezonde voeding, te veel cafeïne en alcohol, en te weinig lichaamsbeweging, kunnen leiden tot slaapproblemen.
Top 10 slaapprobleem 1.Stress en angst 2.Depressie 3.Slaapapneu 4.Hormonale veranderingen 5.Consumptie van cafeïne, alcohol en nicotine 6.Chronische pijn 7.Onregelmatige slaap-waakschema's 8.Medicijngebruik 9.Slaapomgeving (bv. lawaai, licht) 10.Slaapstoornissen zoals insomnie of narcolepsie.

Gevolgen als je last hebt van een slaapprobleem

Heb jij een langere periode last van een slaapprobleem dan kan dit verschillende gevolgen hebben, zowel op korte als op lange termijn.

Op korte termijn kan een slaapprobleem leiden tot vermoeidheid, concentratieproblemen, slecht humeur en een verminderde productiviteit. Dit kan invloed hebben op je dagelijkse activiteiten en het vermogen om goed te functioneren.

Op lange termijn kan een slaapprobleem leiden tot serieuzere gezondheidsproblemen, zoals:

 1. Cardiovasculaire problemen: Slaapgebrek kan het risico op hart- en vaatziekten verhogen, zoals hoge bloeddruk en hartinfarcten.
 2. Obesitas: Slaapgebrek kan leiden tot een verstoord hormoonbalans, wat kan leiden tot gewichtstoename en obesitas.
 3. Diabetes: Slaapgebrek kan het risico op diabetes verhogen, omdat het de bloedsuikerspiegel kan beïnvloeden.
 4. Depressie en angst: Slaapgebrek kan leiden tot emotionele problemen, zoals depressie en angst.

Wat te doen als je een slaapprobleem hebt?

Er zijn een aantal dingen die je kunt doen als je een slaapprobleem hebt of moeite hebt om in slaap te komen:

Maak een vast slaapschema: Probeer elke dag op ongeveer hetzelfde tijdstip naar bed te gaan en op te staan. Dit kan helpen om je biologische klok op te bouwen en de kwaliteit van je slaap te verbeteren.

Zorg voor een comfortabele slaapomgeving: Houd de temperatuur in de slaapkamer comfortabel, zorg voor donkere gordijnen en een stille omgeving, en gebruik een comfortabel bed en kussen.

Vermijd schermgebruik vlak voor het slapen gaan: Het licht van schermen, zoals tv’s, smartphones en tablets, kan de aanmaak van het slaaphormoon melatonine verstoren en de slaapkwaliteit beïnvloeden. Probeer daarom schermgebruik te vermijden in de uren vlak voor het slapen gaan.

Vermijd cafeïne en alcohol vlak voor het slapen gaan: Cafeïne en alcohol kunnen de slaapkwaliteit beïnvloeden en het moeilijker maken om in slaap te vallen. Probeer daarom deze stoffen te vermijden in de uren vlak voor het slapen gaan.

Probeer ontspannende activiteiten vlak voor het slapen gaan: Probeer stress te vermijden en probeer ontspannende activiteiten te doen vlak voor het slapen gaan, zoals meditatie, yoga of een warm bad nemen. Dit kan helpen om je te ontspannen en je mentale staat te verbeteren, wat kan helpen om beter te slapen.

Massage: kan helpen om slaapproblemen te verminderen of te voorkomen, omdat het de bloedcirculatie kan verbeteren en de spieren kan ontspannen. Dit kan helpen om stress en spanning te verminderen en de slaapkwaliteit te verbeteren.

Slaapprobleem of een slaapstoornis?

Een slaapstoornis is een medische aandoening die leidt tot problemen met het slapen. Er zijn verschillende soorten slaapstoornissen, waaronder:

 1. Insomnia: Insomnia is moeilijkheid om in slaap te vallen of blijven slapen.
 2. Slaapapneu: Slaapapneu is een aandoening waarbij de ademhaling tijdens de slaap wordt onderbroken.
 3. Narcolepsie: Narcolepsie is een aandoening waarbij mensen plotseling in slaap vallen, ook al proberen ze dit te voorkomen.
 4. Slaapbeperkende bewegingsstoornis: Een slaapbeperkende bewegingsstoornis is een aandoening waarbij mensen last hebben van bewegingen tijdens de slaap, zoals snurken, die de slaapkwaliteit kunnen verminderen.

Een slaapstoornis kan verschillende oorzaken hebben, zoals stress, emotionele problemen, fysieke gezondheidsproblemen, gebruik van bepaalde medicijnen en levensstijlfactoren. Het is belangrijk om te onthouden dat een slaapstoornis een medische aandoening is en dat het altijd aanbevolen is om een arts te raadplegen.

Slaapstoornis behandelen

Er zijn verschillende manieren om slaapstoornissen te behandelen, afhankelijk van de oorzaak van de slaapstoornis. Hieronder staan enkele behandelmethoden die vaak worden gebruikt:

 1. Gedragsmatige slaaptherapie: Gedragsmatige slaaptherapie kan helpen om de slaapgewoonten te verbeteren en om te leren omgaan met stress en emotionele problemen die de slaap kunnen beïnvloeden.
 2. Medicatie: Er zijn verschillende medicijnen beschikbaar om slaapstoornissen te behandelen. Het is belangrijk om te onthouden dat medicijnen altijd moeten worden voorgeschreven door een arts en dat ze mogelijk bijwerkingen hebben.
 3. Slaapapneu-behandeling: Slaapapneu kan worden behandeld met behulp van een continu zuurstofapparaat of een mandibulair repositie-apparaat (MRA).
 4. Slaapbeperkende bewegingsstoornis-behandeling: Een slaapbeperkende bewegingsstoornis kan worden behandeld met behulp van medicatie of een mandibulair repositie-apparaat (MRA).

Het is belangrijk om te onthouden dat slaapstoornissen behandeld moeten worden door een arts of slaaptherapeut, omdat ze medische aandoeningen zijn. Zij kunnen helpen om de oorzaak van de slaapstoornis te achterhalen en een behandelplan op te stellen om de slaapkwaliteit te verbeteren.

Fatima praktijk mijn lijf massage in Huizen en Blaricum

Heb jij last van pijn aan je schouders of heb je vragen laat het mij weten door een reactie achter te laten onderaan de pagina. Ook is er de mogelijkheid om deze blog te delen met jouw vrienden, familie of kennissen via onderstaande share buttons.

Liefs Fatima

Vind je dit artikel leuk? Deel het met jouw netwerk.

Facebook
Twitter
Linkdin
E-mail
0 0 stemmen
Artikel waardering
Abonneer
Laat het weten als er
guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties