Lage rugpijn of pijn in onderrug

Introductie: lage rugpijn of pijn in de onderrug

Lage rugpijn is een veelvoorkomend probleem dat veel mensen treft. Het kan variëren van milde pijn die vanzelf verdwijnt tot ernstige, invaliderende pijn die langdurige medische aandacht vereist. In dit artikel zal ik bespreken wat lage rugpijn is, wat de oorzaken zijn, enkele feiten en geef tips voor behandeling en preventie.

In deze blog

Wat is lage rugpijn?

Lage rugpijn verwijst naar pijn in de onderrug, dat wil zeggen het gebied tussen de onderste ribben en de billen. Lage rugpijn kan acuut of chronisch zijn. Acute pijn treedt plotseling op en duurt meestal minder dan zes weken, terwijl chronische lage rugpijn langer dan twaalf weken kan aanhouden.

De verschillende termen voor lage rugpijn

Er zijn verschillende namen voor lage rugpijn. Een veelvoorkomende term die vaak wordt gebruikt om de lage rugpijn te beschrijven is lumbago. Andere termen die worden gebruikt zijn onder andere lage rugklachten, lage rugpijnsyndroom, dorsalgia en ischialgie (wanneer de pijn zich uitstrekt tot in het been). Ook al worden al deze termen soms door elkaar heen gebruikt en dat ze over het algemeen allemaal verwijzen naar dezelfde aandoening namelijk pijn in de onderrug.

Oorzaken van pijn in de onderrug

Pijn in jouw onderrug kan behoorlijk wat hinder veroorzaken. Het kan verschillende oorzaken hebben en het is handig te achterhalen wat de oorzaak is van jouw pijn. De pijn kan komen door bijvoorbeeld:

 1. Gespannen of overbelaste spieren door sporten of door zware werkzaamheden
 2. Hernia van een tussenwervelschijf
 3. Degeneratieve aandoeningen zoals artrose
 4. Verstuikingen of breuken in de rug
 5. Slechte houding en slaaphouding
 6. Overgewicht en obesitas
 7. Stress en spanning
 8. Zittend werk of een sedentaire levensstijl
 9. Zwangerschap
 10. Of als laatste erfelijkheid
Het is dus goed om te achterhalen wat de oorzaak is van de pijn in jouw onderrug. Lees onderaan de blog wat je kunt doen om de pijn te verminderen.

10 feiten over pijn in de onderrug

 1. Lage rugpijn of pijn in de onderrug is de belangrijkste oorzaak van arbeidsongeschiktheid in de wereld.
 2. Ongeveer 80% van de volwassenen heeft minstens één keer in hun leven last van lage rugpijn.
 3. Lage rugpijn komt vaker voor bij vrouwen dan bij mannen.
 4. Oefeningen gericht op de spieren van de rug en buik kunnen helpen bij het voorkomen van lage rugpijn.
 5. Roken kan de bloedtoevoer naar de tussenwervelschijven verminderen en de ontwikkeling van lage rugpijn bevorderen.
 6. Langdurig zitten kan rugpijn verergeren.
 7. Lage rugpijn kan worden behandeld met fysiotherapie, chiropractie, massage, acupunctuur en andere alternatieve therapieën.
 8. Langdurig gebruik van opioïde pijnstillers kan leiden tot verslaving en andere gezondheidsproblemen. Maak dus niet te lang gebruik van medicatie en probeer te werken aan het versterken van jouw rugspieren.
 9. Sommige mensen met lage rugpijn of pijn in de onderrug hebben baat bij het gebruik van ergonomische stoelen en bureaus.
 10. Rugpijn kan worden voorkomen door regelmatig te bewegen en een gezonde levensstijl te hanteren.

Wat kan je doen tegen lage rugpijn?

 1. Rust uit en Blijf actief: rusten is belangrijk om de acute pijn te verlichten, maar langdurige inactiviteit kan het herstelproces van jouw rugpijn vertragen. Probeer dus zo snel mogelijk weer actief te worden en doe lichte oefeningen om jouw spieren te versterken.
 2. Warmte- of koudebehandeling: een warm bad of een warme handdoek kan helpen om de spieren te ontspannen en de pijn te verminderen. Koudetherapie kan ontstekingen verminderen en zwellingen verminderen.
 3. Medicatie: pijnstillers zoals paracetamol of ibuprofen kunnen helpen bij het verlichten van pijn en ontsteking. Houd er wel rekening mee dat dit een tijdelijke oplossing is en het is aan te raden om de spieren van jouw rug te versterken door middel van oefeningen.
 4. Fysiotherapie: een fysiotherapeut kan je helpen bij het ontwikkelen van een specifiek trainingsprogramma om de rugspieren te versterken en de flexibiliteit te verbeteren.
 5. Chiropractie: een chiropractor kan de wervelkolom en gewrichten manipuleren om de pijn te verlichten en de bewegingsvrijheid te verbeteren.
 6. Massage: massage kan helpen bij het verminderen van spanning van jouw spieren in de (onder)rug te versterken en de bloedcirculatie te verbeteren.
 7. Acupunctuur: acupunctuur kan helpen bij het verlichten van pijn door naalden in specifieke punten op het lichaam te plaatsen.
 8. Ergonomische aanpassingen: als uw rugpijn te wijten is aan uw werkplek, kan het aanpassen van uw stoel, bureau of computer monitor helpen om de pijn te verminderen.
 9. Preventie: Zorg voor een gezonde levensstijl en let op een goede houding. Zorg ervoor dat je voldoende lichaamsbeweging hebt en het vermijd overgewicht.

Conclusie

Lage rugpijn is een veelvoorkomend probleem dat kan variëren van mild tot ernstig. Het is belangrijk om de oorzaken te begrijpen en actie te ondernemen om het te voorkomen en te behandelen. Regelmatige lichaamsbeweging, een gezonde levensstijl en ergonomische aanpassingen kunnen allemaal helpen bij het verminderen van de kans op lage rugpijn. Als je aanhoudende pijn ervaart, is het belangrijk om medisch advies in te winnen en de juiste behandeling te krijgen.

Fatima praktijk mijn lijf massage in Huizen en Blaricum

Heb jij last van pijn in je onderrug en heb je vragen? Laat het mij weten door een reactie achter te laten onderaan de pagina. Ook is er de mogelijkheid om deze blog te delen met jouw vrienden, familie of kennissen via onderstaande share buttons.

Liefs Fatima

Vind je dit artikel leuk? Deel het met jouw netwerk.

Facebook
Twitter
Linkdin
E-mail
0 0 stemmen
Artikel waardering
Abonneer
Laat het weten als er
guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties