Bekkenklachten en hoe bekkenmassage de pijn vermindert

Introductie: bekkenklachten en hoe bekkenmassage kan helpen

Heb je last van bekkenklachten dan kan je daar behoorlijke hinder van hebben en zelfs behoorlijke pijn. In deze blog lees je wat de mogelijke oorzaken zijn en hoe bekkenmassage kan helpen de pijn te verminderen of dat de pijn zelfs weggaat.

In deze blog over bekkenmassage en bekkenklachten

Wat zijn de bekken en wat is het bekkengebied?

Het bekkengebied bevat een groep spieren die de bekkenbodemspieren worden genoemd en die de organen in het bekken ondersteunen, waaronder de blaas, de baarmoeder en het rectum. Deze spieren kunnen door verschillende factoren verzwakt of strak worden zoals bijvoorbeeld door zwangerschap, een bevalling, operaties, veroudering en/of chronische constipatie. Wanneer de bekkenbodemspieren niet goed functioneren, kan dit leiden tot verschillende problemen, zoals incontinentie, seksuele disfunctie en chronische pijn. Het is daarom belangrijk om niet te lang door te lopen met pijn aan je bekken of met bekkenklachten.

Wat wordt verstaan onder bekkenklachten?

Onder bekkenklachten wordt verstaan als je pijn of ongemak ervaart in het bekkengebied inclusief het heiligbeen, het schaambeen en het stuitbeen. Soms heeft het ermee te maken dat je kortstondig een verkeerde houding hebt aangenomen en gaat de pijn meestal vanzelf over. Houdt de pijn langer aan dan zijn er andere oorzaken.

Oorzaken van bekkenklachten

Als je bekkenklachten hebt dan kan je daar flink hinder van ondervinden. De klachten kunnen namelijk variëren van mild tot ernstig. Heb je vaker last of pijn in je bekkengebied dan kan dit zijn ontstaan door zwangerschap, bekkeninstabiliteit, bekkenontsteking, bekkenfracturen en bekkenpijnsyndroom.

Bekkenklachten kunnen ook een bijwerking zijn van bepaalde medicijnen of een symptoom van een onderliggende aandoening, zoals artritis of een hernia. Je kunt bekkenklachten laten behandelen door fysiotherapie, medicijnen, of door een masseur door middel van een bekkenmassage.

Bekkenmassage

Bekkenmassage is een therapeutische techniek waarbij de spieren en weefsels van het bekken worden gemasseerd. Het wordt vaak gebruikt om de spierfunctie te helpen verbeteren, pijn en spanning te verlichten en de algehele gezondheid en het welzijn te verbeteren.

Wat zijn de voordelen van een bekkenmassage?

Bekkenmassage kan helpen de spierfunctie te verbeteren en pijn en spanning in het bekkengebied te verminderen. Naast de fysieke voordelen van bekkenmassage kan het ook psychologische en emotionele voordelen hebben. De massage kan helpen om stress en angst te verminderen en kan het lichaamsbeeld en zelfrespect verbeteren. Het kan ook helpen om de communicatie en intimiteit met een partner te verbeteren.

Hoe gaat een bekkenmassage?

Het wordt meestal uitgevoerd door een getrainde masseur, die hun handen zal gebruiken om druk uit te oefenen en de spieren en weefsels van het bekken te manipuleren. De masseur kan ook verschillende technieken gebruiken, zoals strekken, kneden en tikken, om te helpen ontspannen en strakke spieren los te maken.

Wat wordt er verstaan onder de bekken?

Het bekkengebied bevat een groep spieren die de bekkenbodemspieren worden genoemd en die de organen in het bekken ondersteunen, waaronder de blaas, de baarmoeder en het rectum. Deze spieren kunnen door verschillende factoren verzwakt of strak worden, zoals zwangerschap, bevalling, operaties, veroudering en chronische constipatie. Wanneer de bekkenbodemspieren niet goed functioneren, kan dit leiden tot verschillende problemen, zoals incontinentie, seksuele disfunctie en chronische pijn.

Is een bekkenmassage veilig?

Bekkenmassage is over het algemeen veilig. Wel is het belangrijk dat je laat behandelen door de fysio of een masseur die ervaring heeft met het behandelen van bekkenklachten. Ook kunnen sommige mensen de behandeling is onprettig ervaren omdat ze pijn ervaren tijdens de massage of behandeling. De pijn die je kunt ervaren is over het algemeen tijdelijk en je zult al snel merken dat je klachten vermindert zijn of zelfs weg.

Kortom, bekkenmassage is een therapeutische techniek die kan helpen de spierfunctie te verbeteren, pijn en spanning te verlichten en de algehele gezondheid en het welzijn te verbeteren. 

Zelf jouw bekkenstabiliteit verbeteren (ook tijdens zwangerschap).

Heb je bekkenklachten dan is het verstandig hier niet te lang mee door te lopen. Je kunt bijvoorbeeld naar een masseur of een fysiopraktijk gespecialiseerd is in het behandelen van bekkenklachten. Je kunt ook zelf oefeningen doen om jouw bekkenstabiliteit te verbeteren zoals hieronder uitgelegd in de video.

Fatima praktijk mijn lijf massage in Huizen en Blaricum

Hopelijk heb je wat gehad aan deze blog? Of misschien heb je naar aanleiding van deze blog nog vragen over een bekkenmassage of bekkenklachten? Laat het mij weten door een reactie achter te laten onderaan de pagina. Ook is er de mogelijkheid om het artikel te delen met jouw vrienden, familie of kennissen via onderstaande buttons.

Liefs Fatima

Vind je dit artikel leuk? Deel het met jouw netwerk.

Facebook
Twitter
Linkdin
E-mail
0 0 stemmen
Artikel waardering
Abonneer
Laat het weten als er
guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties